Otthon

Mire jó a maradék tapéta? 9 kreatív ötlet

Nem tudsz mit kezdeni a megmaradt tapétával? Semmiképp se dobd ki, inkább fedd be vele a falat, a tükröt, a bútoraidat vagy a dobozokat. A maradék anyagból egységes stílust teremthetsz az otthonodban!
 Pazar remekművek egyetlen tekercs tapétából vagy annál is kevesebből


1. Pofozd ki a fiókos szekrényed!

Válassz virágos papírt egy régi komód megfiatalításához! Ugyanezt a mintát használhatod a lámpaernyő felújításához is. Csak vágd a papírt kissé hosszabbra, mint a lámpaernyő. Ragaszd rá a tapétát az ernyőre, nyomd rá erősen, és simítsd el a ráncokat, gyűrődéseket. Ha megszáradt, egyszerűen vágd le a felesleges papírt egy vékony pengéjű késsel. Használd ugyanezt a módszert a fiókok és a szekrény lapjainak befedéséhez.

Mire jó a maradék tapéta?

2. Patchwork minta a falon

Ragassz nagyméretű tapétadarabokat a falra, az éleket illeszd egymás mellé, és hagyd megszáradni. Ezt követően ragassz kisebb darabokat az alapmintára, így kapsz egymást részben fedő, patchwork hatású eredményt. Folytasd a tapétarészek felragasztását, amíg úgy nem érzed, hogy elégedett vagy a látvánnyal.

Mire jó a maradék tapéta?


3. Keret-korszerűsítés

Ezzel az egyszerű módszerrel te is újjávarázsolhatsz egy képkeretet vagy egy pici tükröt. Válassz egy megfelelő mintájú tapétát, helyezd a keretet a lapra, és vágd körül a perem mentén, ráhagyva nagyjából 2-2,5 centiméternyi szegélyt. Nyomkodd körbe a keret belsején a tapétát, és győződj meg róla, hogy ráhagytál az anyagból legalább 1,5 centimétert, amit visszahajthatsz. Vágj hasítékot minden sarokba, ezután a tapétát igazítsd el a perem körül. Ragasztóval rögzítsd a keret hátlapjához.

 

4. Új külső, régi funkció

Csináljunk egyedi öltözőparavánt! Miután eltávolítottuk a paravánt borító szövetet és rudakat a paraván paneljeiről, adjunk a keretnek egy friss festékréteget. A lapokat fedjük be tapétával, ezután tűzzük rá a keretre a beborított furnérlemezpaneleket, és kész a gyors és mutatós öltözőparaván. Egy ilyen paravánt elkészíteni nem tart sokáig, megfizethető és rendkívül különleges darabja lehet a szobának. Ráadásul minél régebbi, annál jobban fog kinézni a felújítás után.

Mire jó a maradék tapéta?


5. Tapétázd a fejtámlát!

Egy régies stílusú madaras vagy állatos tapéta azonnal felöltöztetheti ágyad fejtámláját. Hogy elkészíts egy ilyen tapétás fejtámlát, úgy vágd ki a papírt, hogy kövesse a támla alakját. (Lehetőleg egész tapétadarabot használj, ha ez nem megoldható, ügyelj az illesztésekre, hogy ne csússzon el a minta!) Ragaszd hozzá a tapétát a fejtámlához, és kész is a felújított fejvég!

Mire jó a maradék tapéta?

6. Retroátalakítás

Egy régi vitrint új életre kelthetsz, ha lefested púderrózsaszín festékkel, és kívül-belül hasonló színű, mintás damasztpapírral borítod be.

Mire jó a maradék tapéta?

Tipp: Tartsd az ékszereidet a falra akasztott szekrény belső ajtajára ragasztott ruhafogasokon. Mutatós és egyedi ékszertartót kapsz, és hely is akad benne bőven!

 
7. Képek tapétából

Egy tekercs nagyméretű, virágos tapétából igazi műalkotástriót hozhatunk létre. Három egyforma képet készítünk tapétából. Ehhez nem kell mást tenned, mint hogy a tapéta egyforma részeit vágod ki, és teszed egymás mellé (gyakorlatilag ugyanúgy fog kinézni mindhárom kép), majd tapétaragasztó segítségével felragasztod a falra. Keretnek tégy köréjük festett díszlécet, vagy kiöntheted gipszből is.

Tipp: A tapétaragasztó, amelyet ezeknél az ötleteknél használtunk, meglepően könnyen elenged. Még körülbelül egy órán át áthelyezheted a tapétadarabot, mielőtt a ragasztó végleg megszáradna. Ez praktikus lehet, ha mégsem egymás mellé, hanem például lépcsőzetesen rendeznéd el a képeket.

 
8. Keverd, variáld!

Ha van otthon összegyűjtött tapétád vagy különleges mintájú hulladék papírod, itt egy gyorsan kivitelezhető ötlet. A hobbiboltban vásárolj olcsó fatáblákat, azután alapozd le, és fesd át őket a kívánt színre. Érdemes a tapétadarab színéhez passzoló árnyalatot választani! Ha megszáradt, a tábla formáját követve vágd ki a tapétát 1-2 centiméternyi keretet hagyva, ragaszd rájuk a tapétadarabokat, és rendezd el a falon a különféle formájú és mintájú táblaképeket.

Mire jó a maradék tapéta?

Tipp: Keress egy használaton kívüli, lehetőleg régi lapostányért, amelyet a falra tudsz akasztani, és a szélét kihagyva fedd le a tányér belsejét tapétával. Különlegesen fog mutatni a falon a többi táblakép közt.

 
9. Vágd ki és ragaszd!

Másold át a kiválasztott mintákat pergamenpapírra, és vágd körbe a formákat. Ez lesz a sablonod, amelynek a segítségével a kívánt motívumokat ki tudod vágni a mintázott papírokról. Ragaszd a papírokat a tapétaragasztóval az előbb említett fatáblákra. Mielőtt felakasztanád a falra a képeket, fektesd egy ideig a padlón, így egyenletesebben száradnak meg. A kivágott mintás tapétaformákat önmagukban is felrakhatod a falra.

Tapéta.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top