Otthon

Tavaszi kreatív tipp: tarka szélforgók

Ezekből a szélforgókból csak úgy árad a vidámság és a jókedv – minket a gyermekkorunkra emlékeztetnek. Különösebb rafinériák nélkül is bohókás dekorációt varázsolhatsz belőlük.

Igaz, forogni nem tudnak, de biztosak vagyunk benne, hogy mosolyt csalnak mindenki arcára. Gyorsan elkészíthetők, ezért ajándéknak is jók, akár egy üdvözlőkártyát is helyettesíthetnek. Egy csokornyi vázában is szépen mutat, de egyet-egyet virág mellé is tűzhetünk.

A kész tárgy mérete: kb. 23 cm.

Szükséges alapanyagok (egy szélforgóhoz):

• 35 cm-es fapálca – 5 mm
• zöld akrilfesték
• finomszemcsés csiszolópapír
• 2 db 15×15 cm-es vászondarab – egymástól eltérő színben és mintával
• 2 db 15×15 cm-es ragasztófátyol
• papír közbélés (nem ragasztós)
• gomb – kb. 2,5 cm
• erős cérna

Tavaszi kreatív tipp: tarka szélforgók
Tavaszi kreatív tipp: tarka szélforgók

Az összeállítás

1. A csiszolópapírral dörzsöljük át a fapálcát, különösen a végeit, hogy tökéletesen simák legyenek.

2. Fessük le a pálcát zöldre, és hagyjuk megszáradni.

3. Újra csiszoljuk át, és vigyünk fel rá még egy réteg festéket. Ezt is hagyjuk megszáradni.

4. Vasaljunk ragasztófátyolt mindkét vászondarabra.
Tipp: Hogyan dolgozzunk ragasztófátyollal? Videó »

Tavaszi kreatív tipp: tarka szélforgók5. Húzzuk le a védőpapírt az egyik anyagdarabról, és vasaljuk fel a papír közbélésre. Fordítsuk meg a közbélést, és vasaljuk fel a másik vásznat is úgy, hogy fedje a túloldalon lévőt.

6. Vágjunk ki egy 13×13 cm-es négyzetet az összeállított anyagokból. Így levágjuk az esetleges pontatlanságokat és a túllógó széleket.

7. Húzzuk meg a négyzet átlóit, de mindegyikből csak 6,5 cm-t a sarkoktól számítva.

8. Vágjuk be az átlókat.

9. A háromszögek csücskeit hajtsuk a négyzet középpontjára, egymásra. Tegyük a csúcsokra a gombot, és néhány öltéssel rögzítsük.

10. Erősítsük a szélforgót a pálca végére. Erős cérnával öltsünk át többször a gombon, és mindig tekerjük meg a szálat a pálca körül, amikor hátra szúrjuk a tűt. Varrjuk el a cérnát a forgó hátoldalán.

Cikkünk az Aréna 2000 Kiadó gondozásában megjelent Ajándékok textilből című könyvből közölt részletet. Rosalie Quinlan kézimunkáin keresztül megismerhetjük Ausztrália egyik legnépszerűbb stílusát. Tárgyait bárki elkészítheti, akinek egy kevés gyakorlata van a varrás és a hímzés terén. Ha pedig még nincs, ezek a csodálatos alkotások biztosan kedvet csinálnak az öltögetéshez, és egy kis segítséggel siker koronázza majd az erőfeszítéseket. Pasztellszínekben pompázó takarók és párnák, régimódi nyuszik és angyalok, tarka díszek, hímzett képek és tarsolyok – csupa olyan holmi, amelyet szívesen elkészítünk magunknak, de persze ajándéknak is nagyszerű valamennyi.
A könyv ára: 2690 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top