Otthon

Mosva spórol az ember

Noha a háziszappannal kádban, lavórban, mosóteknőben való mosás ideje lejárt, a XXI. században is bárki számára egyszerűen megoldható a ruha- és környezetkímélő mosás. Sőt akár az áramfelhasználás egyharmadát is megtakaríthatod*, így kímélve a pénztárcádat is.

Mosva spórol az ember
A környezetkímélő mosásnak fontos része, hogy áram- és víztakarékos legyen. Mivel a mosógép a víz felfűtéséhez használja a legtöbb áramot, a legtöbb energiát úgy spórolhatjuk meg, hogy energiatakarékos, vagy rövid programon alacsony hőfokon mosunk.

Ennek azonban komoly hátránya, hogy a 30-40 fokon történő mosás nem feltétlenül pusztítja el a ruhákon levő baktériumokat. Pedig a ruhán levő folt a baktériumok melegágya, amin azok gyorsan képesek szaporodni. Így a mosott ruha ugyan tisztának tűnik, de előfordulhat, hogy mégsem higiénikus.

A foltok és a baktériumok miatt, azonban mégsem kell aggódnod, hiszen ha Vanish Oxi Action Extra Hygiene-nel kezeled a ruhát, az a használati útmutató szerinti használat esetén, a foltok mellett a szöveteken élősködő baktériumok 99,9%-át is eltávolítja.

Mosva spórol az ember

  • Mosásnál használd ki a mosódob teljes befogadóképességét, hiszen így ugyanannyi ruha kevesebb mosási ciklus alatt lesz tiszta. Ha pedig kevesebbet használod a mosógéped, energiát és vizet takarítasz meg.
  • Minden ruhához az anyagának és a színének megfelelő mosóport használd.
  • A mosószerek többsége rendkívüli mértékben terheli a környezetet, ezért az adagolásnál érdemes betartani a gyártó által javasolt mennyiséget.
  • A szárítógépek sok energiát fogyaszthatnak, amelyet megspórolhatsz, ha inkább kiteregeted a nedves ruhákat. Ráadásul ha friss levegőn száradnak meg, még az illatuk is jobb lehet.
  • Nyáron a centrifugázást elhagyhatod, így nem csak az árammal takarékoskodsz, de megkíméled ruháidat a gyűrődéstől, hiszen vállfára akasztva a pólók és az ingek is szépen „kilógják” magukat.

További információk!

 

*Forrás: www.theenergypost.org/Vizszamla/Mosas/takarekos-mosas.html

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top