Otthon

Diákok a megújuló energiaforrásokért

Egy amerikai kutatás szerint a középiskolások erősen támogatják a megújuló energiaforrások használatát. A kutatási eredmények azonban azt is mutatják, hogy a diákok nincsenek igazán tisztában a tényekkel.

A The National Foundation for Energy Education (NFEE) kutatása során 85 amerikai középiskolából több mint 4600 diákot kérdeztek meg a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos attitűdjeikről. A kutatás eredményei szerint a diákok kétharmada tart – saját bevallása szerint – a klímaváltozás hatásaitól. Az energiaipar környezetvédő tevékenységével kapcsolatban a megkérdezett fiatalok 36 százaléka úgy véli, az érintett cégek jó munkát végeztek, 39 százalék viszont nem találja megfelelőnek az energiaipari vállalkozások környezetvédelmi intézkedéseit.

Támogatják is, ellenzik is a nukleáris energiát

A megkérdezett diákok ugyanolyan arányban ellenzik, mint támogatják a nukleáris energia használatát. Összesen 37 százalék értett egyet azzal, és ugyanennyi utasította el, hogy a nukleáris energia használata a következő 20 évben is alkalmas az energiaigény kielégítésére.

A kutatásban megkérdezték a diákokat arról, hogy véleményük szerint milyen energiaforrásból kellene fedezni az ország energiaszükségletét, válaszaikat egy tízes skálán kellett elhelyezniük oly módon, hogy a 10 pont erős támogatást jelentett. A fiatalok a nukleáris energiát 4,9 pontra, a szenet 3,8-ra, míg a szél és napenergia felhasználását 7,5 pontra értékelték.

A megkérdezett diákok helyesen mérték fel, hogy az amerikaiak kőolaj felhasználásának körülbelül 60 százaléka származik importforrásból. Ugyanakkor úgy vélik, húsz év múlva a lakosság 49 százaléka már más típusú üzemanyagot fog használni, mint a benzin.

Tévesen optimisták 

A megkérdezett fiatalok becslése szerint az Egyesült Államok nemzeti energiafelhasználásának 45 százaléka származik a megújuló energiaforrásokból. A kutatást kitöltő felnőttek erre a kérdésre 14 százalékot feleltek. A valós arány azonban csupán 8 százalék.

A vizsgálat szerint a diákok arra számítanak, hogy 2030-ra az energiafelhasználás 62 százaléka származik majd megújuló energiából, ami az általuk becsült jelenlegi arányhoz képest is jelentős emelkedés, a tényleges adatokhoz képest azonban hihetetlen mértékű változást jelentene.

A kutatásban az iskolásokat a megújuló energiaforrásokba való befektetési hajlandóságról is kérdezték. A fiatalok nagy része azonban csak akkor tart ésszerűnek egy ilyen befektetést, ha az megtérül kevesebb, mint 9 év alatt. A felnőttek ennél is kevesebbet, maximum hét évet adnának a megtérülésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top