Otthon

Rózsaszínt – nem csak a babaszobába

Számolj le a sztereotípiával, hogy csakis megrögzött romantikusokhoz meg vérbeli plázacicákhoz illik, a rózsaszín ugyanis a tündérmesék világának életre hívásánál jóval több lehetőséget rejt magában. Nyugalom, fényűzés, modernség, életerő és energia – e szavak fémjelzik igazán.

1. Ha eddig csupán a babaszobában tudtad elképzelni ezt a színt, itt az ideje, hogy más helyiségekben is próbára tedd! A rózsaszínbe öltöztetett előszoba például kellemes, marasztaló érzéssel tölti el az otthonunkba toppanó vendéget.

2. Mivel e látványos szín pozitív energiát és nagy adag életerőt közvetít, képes akár a konyha vagy a dolgozószoba mozgalmas hétköznapjaiba is némi vitalitást és könnyed pajkosságot csempészni.

3. Mivel harsány, kihívó árnyalatait leszámítva alapvetően nyugalmat sugall, minden olyan helyiségbe is tökéletes, ahol cél a kikapcsolódás. A rózsaszín ágyneműhuzat, sötétítő és az ügyesen elrendezett rózsaszín kiegészítők romantikával fűszerezett nyugalmat varázsolnak a hálóba. Ha úgy döntesz, hogy a nappalit öltözteted ebbe a színbe, biztos lehetsz benne, hogy a család kedvenc pihenőkuckójaként fog szolgálni, míg a fürdőszobában alkalmazva egy kellemes wellnesszugot kapsz, ahol mindig jólesik majd elnyújtózni egy fárasztó nap után.

Színkalauz - Rózsaszín
Színkalauz - Rózsaszín

 

Szakértőnk, dr. Fogassy Katalin színterapeuta véleménye:

„A rózsaszínt minden olyan helyiségbe ajánlom, ahol szeretnénk jól érezni magunkat. Oldja a feszültséget, jó hangulatot teremt. Csapatépítéshez is kiváló. Mindenféle korú gyerek szobájába előnyös. Bizonyosfajta szeretetérzést közvetít.”

4. Ne csupán egyféle rózsaszínben gondolkodj, hanem társíts egymáshoz több árnyalatot! Nem is gondolnád, hogy mennyiféle rózsaszín létezik. Lehet merész, kihívó, intenzív, élénk, lágy, halvány, világos, sötét, földszínű, mandulavirág-, fukszia-, korall-, tégla- vagy akár kagylószín. Válogass bátran közülük!

Színkalauz - Rózsaszín

5. Válaszd falszínnek, és meglátod, a helyiség valamiféle biztonságot sugall majd. A rózsaszín ugyanis úgynevezett közelítő szín, vagyis optikailag közelebb hozza a különféle felületeket, így olyan érzésed lesz, mintha lágyan körülölelne a szoba. Ha nem vagy elég bátor, hogy mind a négy falat rózsaszínre mázold, kísérletezz először csak a szoba egy vagy két oldalával, mellé pedig válaszd például a barna valamely árnyalatát!

Színkalauz - Rózsaszín

6. Ha nagy mennyiségben nem mered bevállalni e meghökkentő színt, vadászd a rózsaszín kiegészítőket! Meglátod, bármilyen helyiséget képesek jótékonyan megbolondítani. Bohókás hangulatot idéznek, és életet csempésznek a szobába.

Mit árul el rólam ha (nagyon) szeretem a rózsaszínt?

Gyöngédségre és kedvességre vágyó valaki vagyok, de belül erős. Fontos számomra a bizalom, hogy szeretetteljes környezetben legyek. Szeretek közösségben lenni, amelynek betartom a szabályait. Vágyom a szépre, érzékeny és fogékony vagyok. Az együttérzés fontos számomra. Hallgatok az intuíciómra, talán gyakran meditálok. Sokat foglalkozom önmagam és mások megismerésével. (Részlet dr. Fogassy Katalin honlapjáról. Ha még többet szeretnél megtudni a színekről, kattints ide: www.szinorgia.hu »

7. Ugyanez érvényes a rózsaszínben pompázó textíliákra. Képzelj el ebben a színben néhány könnyen aláhulló, fátyolozott drapériát, mondjuk, selyemből vagy szaténból!

8. Vigyázat, a kihívó rózsaszínből könnyű besokallni! Ezért túl erős árnyalat, például a fukszia használatakor jó, ha más felületen egy nyugtató, semleges szín köszön vissza.

9. Ha büszkén vállalod, hogy örök romantikus vagy, és kizárólag ezért választod ezt a színt, a hatást tetőzheted kecses, faragott bútorokkal, kovácsoltvas kiegészítőkkel, finom kelmékkel, hímzett díszpárnákkal és virágmintás lámpaernyőkkel.

Színkalauz - Rózsaszín10. A rózsaszín nagy előnye, hogy ügyesen „alkalmazkodik” a különböző anyagokhoz. Tökéletes összhangban van a nyers fenyő világos színével, mialatt a sötétebb fát megszelídíti, ezért fával párosítva természetes, míg krómmal vagy acéllal összehozva meglepő, modern hatást vált ki. Képzelj csak el egy ilyen konyhabútort!

10+1. Azért is könnyű vele dolgozni, mert minden stílushoz jól illik. Mialatt visszafogott, halvány árnyalatai jól passzolnak a vidékies, illetve a klasszikus, elegáns berendezéshez is, addig intenzívebb, sötétebb, merészebb árnyalatai a modern stílushoz állnak közelebb. Vidékies stílushoz alkalmazva: vadászd a természetben fellelhető rózsaszíneket, kombináld zöldekkel, valamint virágmintás, illetve kockás anyagokkal!

 Mivel párosítsd a rózsaszínt?

Zölddel: klasszikus páros, amely a természetet hívja otthonodba.

Sárgával: kicsit merész, de ha azonos erősségű árnyalatokat választasz, meglepően üdítő hatást vált ki.

Lilával: ha pasztellben gondolkodsz, jól illenek egymáshoz.

Barnával: együtt nagyon kellemes hatást keltenek, tökéletes választás.

Fotók: IKEA

Lakberendezés.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top