Otthon

A Nestlé elfogadta a Greenpeace követelését – Esélyt kapnak az orángutánok?

A Nestlé, a világ legnagyobb élelmiszeripari cége ma bejelentette, hogy nem használ tovább az esőerdők pusztításával készült alapanyagokat.

A döntés a Greenpeace két hónappal ezelőtt indult kampányának köszönhető, amely a KitKat csokoládéhoz használt pálmaolaj, annak az indonéz őserdőkre és a veszélyeztetett orángutánokra gyakorolt végezetes hatása miatt indult.

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace igazgatója elmondta: „Örülünk, hogy a Nestlé esélyt adott az orángutánoknak a túlélésre. A többi, az esőerdők kiirtásával termelt pálmaolajat felhasználó céget is felszólítjuk, hogy kövessék a Nestlé példáját. A kampányunk során több százezer ember közölte a Nestlével, hogy nem fognak az esőerdők felégetéséből származó termékeket vásárolni.

A Nestlé új irányelvei szerint nem kerülhetnek a beszállítói láncba olyan cégek, mint például a Sinar Mas mely Indonéziában az esőerdők irtásával telepít ültetvényeket, ezzel nagy mértékben járul hozzá az éghajlatváltozás gyorsításához és  fajok pusztulásához, különösen a rendkívül veszélyeztetett orángutánéhoz.

A Nestlé döntése világos és határozott üzenet a környezetpusztító cégek számára, hogy a tudatos vásárlók, a környezetért felelősséget vállaló fogyasztók növekvő ereje miatt a piac nem tolerálja az esőerdők pusztítását. Tevékenységüket fenntartható alapokra kell helyezniük. A Greenpeace ellenőrizni fogja a mostani vállalások teljesülését” – mondta Pat Venditti, a Greenpeace International Erdővédelmi kampányvezetője.

A Nestlé elfogadta a Greenpeace követelését - Esélyt kapnak az orángutánok?

A papír és a pálmaolaj iránti növekvő nemzetközi igény miatt a Sinar Mas Indonézia erdőiből és tőzegföldjeiből egyre nagyobb területeket pusztít el. Emiatt az országban a világon az egyik leggyorsabb az erdők pusztulásának üteme, Indonézia a világ harmadik legnagyobb üvegház gáz kibocsátója Kína és az Egyesült Államok mögött.
A pálmaolajat sokféle formában fogyasztjuk: csokoládékba keverve, fogkrémekben, kozmetikumokban, és a „környezetbarátnak” nevezett bio-üzemanyagokban.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top