Otthon

Okosan keressünk ingatlant!

Sokszor káoszba fullad az ingatlankeresés. Nem tudod, mit láttál már, és mi az ami új? Túl sok a hirdetés? Figyelj!

1. Hol keressünk?

Érdemes apróhirdetési újságokban, napilapokban, és interneten – országos ingatlanportálokon – egyaránt böngészni. Sokan hirdetnek egyidejűleg újságban és interneten is, de a tapasztalatok alapján inkább elmondható, hogy a két hirdetőközönség általában nem fedi egymást.

2. Hogyan keressünk az újságokban?

Általában ár és típus szerint kategorizálva találjuk meg az ingatlanokat. Jelöljük meg azokat, amelyek érdekelnek bennünket, és őrizzük meg az újságokat, hogy telefonálás előtt ellenőrizni tudjuk, nem érdeklődtünk-e már az adott ingatlan után. Készítsünk pár szavas jegyzeteket az ingatlanokról, hogy hatékonyan tudjuk szűkíteni a kört, mielőtt elindulunk megnézni az arra érdemeseket. A bejelölt ingatlanokat keressük újra és újra az apróhirdetési újságokban, hogy észrevegyük, ha lejjebb vitték az árát.

3. Hogyan keressünk az interneten?

Nem érdemes egyidejűleg sok ingatlanos portált böngészni, mert nem fogod tudni, mit, hol láttál. A nagy ingatlanos portálok kínálata óriási, először válassz ki kettőt-hármat, majd nézd át alaposan a hirdetéseket. Ha mindegyiken közel hasonló kínálatot találsz, válaszd ki azt a portált, amelyik a legszimpatikusabb. Fontos, hogy könnyen átlásd az oldalt, kényelmesen, egyszerűen tudd használni, mert így fogsz gyorsan és hatékonyan keresni rajta.

 Ha konkrét elképzelésed van, állíts be minél több paramétert az ingatlanportálon. Valószínűleg hosszú listákat fogsz kapni, így érdemes tovább szűkíteni! Keresd a „Részletes keresés” lehetőséget. Az ingatlan típusa, elhelyezkedése és az ár után érdemes a szobák minimális számát, a minimális alapterületet és/vagy a fűtés típusát is megjelölni. Ha biztosan tudod, hogy egy garzon szóba sem jöhet, vagy minimum 3 szobára van szükségetek, miért kattintgatnál olyan ingatlanokra is, amik biztos, hogy nem érdekelnek?

4. Mentsd el az érdekes találatokat!

Ha találsz olyan ingatlanokat, melyek számításba jöhetnek, mentsd el őket az ún. „Kedvencek” menüpont alatt. Így bármikor meg tudod mutatni a család többi tagjának, vagy később le tudod ellenőrizni, láttad-e már az adott ingatlant.

Okosan keressünk ingatlant!

 

5. Állítsd be a hirdetésfigyelő szolgáltatást!

Ez egy nagyon hasznos dolog! Így elkerülheted, hogy lekéss a számodra érdekes új hirdetésekről. Ezzel ugyanis biztosítod magadnak, hogy az általad keresett kategóriában a legújabb ingatlanok közvetlenül az email címedre érkezzenek. Ráadásul nem kell hetente többször végigböngészned, adtak-e fel új hirdetést.

6. Érdeklődj ingatlanirodáknál is!

Jelezd keresési igényeidet ingatlanirodák felé is – akár emailben is megteheted -, elképzelhető, hogy hozzájuk hamarabb fut be egy szóba jöhető ingatlan, vagy rendelkeznek is hasonlóval, mint amit keresel.

7. Előzd meg a káoszt, rendszerezz!

Sokan esnek abba a hibába, hogy kutyafuttában érdeklődnek az ingatlanok után, papírfecnikre írogatják fel a telefonon kapott plusz információkat, majd általában elvesztik a fonalat. Nevezz ki egy külön füzetet! Mielőtt érdeklődsz egy ingatlan után, írd össze a kérdéseidet, és azokon haladj végig.

8. Akkor nézegess ingatlanokat, ha van időd!

Az ingatlanokra időt kell szánni, ne 15-20 percet tervezz be, mert ennyi idő alatt csak végigrohanni lehet egy lakáson vagy házon. Ha este néztél meg egy ingatlant, és esélyes lehet, mindenképpen térj vissza egyszer nappal is. Ház esetében különösen fontos, hogy világosban nézd meg alaposan! Ha már ott vagy, készíts jegyzeteket, és akár fotókat is. Vigyél magaddal mérőszalagot, ha a tulajdonos nem tudja a helyiségek pontos méretét, mérd le te magad. Így nem kell majd hetekkel később azon agyalnod, vajon beférnének-e egyáltalán a bútoraitok?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top