Otthon

Ha te sem férsz el a konyhádban: térgazdálkodj okosan!

Egy konyha sosem lehet elég nagy. Ezt az alapigazságot csak az érti, aki már próbált konyhát berendezni, és a gondos tervezés ellenére is fejtörést okozott neki egyik-másik háztartási készülék praktikus elhelyezése.

Ha te sem férsz el a konyhádban: térgazdálkodj okosan!Hűtőszekrény és társai

A hűtőszekrények mérete változó: a 30 literes minitől a 450 literes óriásig bármelyik méret megfordulhat a konyhában. Arra figyeljünk, hogy ne vásároljunk nagyobbat a szükségesnél, mert ezzel nem csupán helyet, hanem energiát is pazarolunk. Egy négyfős családnak 3-400 literes hűtőre lehet szüksége a mindennapi élelmiszerek tárolásához.

A modell kiválasztásakor nézzük meg alaposan a hűtők belső felszereltségét: tojástartó, hidegvíz-adagoló, jégkockakészítő, palacktároló, túlhűtésmentes zöldségtároló. A hűtők többségének ajtaja jobb oldalra szerelt, de egyes modelleken ez változtatható.

Ha kicsi a konyha, érdemes külön beépíthető berendezéseket vásárolni. Így a beépített sütőt a legkényelmesebb magasságba szerelhetjük, a főzőlapot pedig közvetlenül a konyhapultba lehet integrálni.

Helyigényes készülék, és előfordul, hogy a konyhába kerül a mosógép és a szárítógép is. Nagy méretük miatt gyakran nehéz a megfelelő, kényelmes helyet megtalálni nekik. Ha nincs más lehetőség, a mosógépet helyezzük a konyhapult alá, így legalább a felette lévő felületet használni tudjuk.

Tippjeink

• Ha nagy, fagyasztós hűtőt szeretnénk, de nincs elég magas helyünk ehhez, két külön készüléket, tehát egy hűtőt és egy fagyasztót vegyünk a konyhapult alá.

• A magas hűtő, fagyasztó beépíthető a konyhabútorba, így egységes lesz az összkép. Állíthatjuk a pult végéhez, így kevésbé uralja a látványt.

• Ha a konyhabútor egyetlen fal mentén fut, az egyik végébe állítsuk a hűtőt, a másik végébe egy magas szekrényelemet, így alkóvot hozunk létre.

• Néhány hűtő előlapját furnérozott lap takarja, amely jobban alkalmazkodik a konyha stílusához, kevésbé tűnik ki a környezetből.

Ha te sem férsz el a konyhádban: térgazdálkodj okosan!

• A hűtő jól megfér a magas, keskeny fiókos tárolóelemek mellett, amelyben konzerveket, száraz élelmiszereket tarthatunk.

• A hosszú és keskeny konyha adottságait kihasználva az egyik végében kialakíthatunk mosókonyhát: leválaszthatjuk egy rövid félszigettel, amelyet tárolásra használunk.

• Egy magas helyiségben egymásra is állíthatjuk a mosógépet és a szárítót, ezzel kihasználhatjuk a magasságot, egyúttal helyet takarítunk meg. Ehhez persze mindkét készüléknek elölről kell nyílnia.

• Kialakíthatunk alkóvot a mosógépnek, szárítónak, ha szekrényekkel építjük körbe. Olyan helyet válasszunk ehhez, ahol közel a vízvezeték.

Ha te sem férsz el a konyhádban: térgazdálkodj okosan!

• Ha a konyha nem jöhet szóba a mosógép, szárító elhelyezésére, a hosszú, keskeny fürdőszobában a fürdőkád vége és a fal között tarthatjuk a gépeket. Győződjünk meg arról, hogy ez a hely elég biztonságos-e.

• Vásárolhatunk hagyományos kompakt tűzhelyet, de külön sütőt, főzőlapot és mikrosütőt is. Ha csak ritkán sütünk-főzünk, egy asztalra állítható kis készülék is megfelelhet a célnak.

• Az önállóan beépíthető sütő és főzőlap változatosságot kínál, de gondos tervezést igényel: el kell döntenünk, hogy a sütő szemmagasságba vagy lejjebb kerüljön-e, és hogy a főzőlap főzőzónái, illetve gázrózsái a pult hátsó végében, egy sorban vagy a hagyományos elrendezés szerint, négyzetesen legyenek-e.

Ha te sem férsz el a konyhádban: térgazdálkodj okosan!

• Létezik olyan mikrosütő is, amelyet hagyományos tűzhellyel kombinálhatunk, ez sokoldalú és helytakarékos, kompakt megoldás.

• Ha kicsi a konyha, és keveset sütünk-főzünk, ideális megoldás lehet egy grillsütő, elektromos pároló-, illetve főzőedény, és lemondhatunk a tűzhelyről.

Ha te sem férsz el a konyhádban: térgazdálkodj okosan!

Forrás: www.otthon.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top