Otthon

Innovációk a 20. század közepén

A folyamatos fejlődés az életünk minden pontját érinti és érintette a 20. században is. A melltartó és társai után, a bikini és a tősarkú lett a női fegyvertár legcsábítóbb eszköze.

1940-1950-es évek – Végre bikiniben és tűsarkúban csábíthatunk, otthon pedig tökéletes háziasszonyok lehetünk a mikro sütőnek és gőzölős vasalónak köszönhetően

A fürdőruha divat nagyon sokáig többet takart, mint amennyit kellett volna, így nem volt túl praktikus viselet a nyári hőségben. A hosszú köntösszerű felső ráadásul olyan anyagból készült, amely még nedvesen sem látszott át. Némi könnyítést sikerült elérni a 19. századra, amikor is a felső már „csak” térdig ért, és hozzá fekete harisnyát kellett felvenni. Az igaz, hogy továbbra is kényelmetlen volt, de legalább már kétrészessé vált. Hosszú évek alatt egyre rövidebb és kényelmesebb darabok kerültek előtérbe, mígnem 1946-ban a francia Louis Réard elkészítette el azt a ruhadarabot, amely a Bikini-szigetekről kapta a nevét, ahol is nukleáris robbantási kísérleteket végeztek. A név azért érdekes, mert azt akarta szimbolizálni, hogy az általa kiváltott hatás hasonlatos az atombombához. A fordulat valóban radikális volt, holott először a két rész csak egy viszonylag keskeny csíkot hagyott látszatni a női testből. Nekünk, nőknek azonban ez hatalmas előrelépés volt, éppen annyira, mint a tűsarkú cipő megjelenése. Végre igazán szexinek érezhettük magunkat a bőrünkben. Az első női magas sarkú cipőt állítólag Medici Katalin viselte az esküvőjén, hiszen ez addig csak a jómódú férfiak viselete volt, majd később széles körben is elterjedt, de még nagyon messze volt attól a vékonyka saroktól, ami manapság gyönyörűvé varázsolja a női lábakat. A tűsarkú felfedezéséig ugyanis egészen a 20. század közepéig várni kellett, mert a technológia csak ekkor tette lehetővé a tűsarok, vagyis a magas, vékony, de mégis stabil sarkak gyártását, mindannyiunk nagy örömére.

Innovációk a 20. század közepén

 

Az innovációk azonban nemcsak a nőiességünk hangsúlyozása felé irányultak, hanem szerencsére a háziasszonyi teendőinket is megkönnyítették.

Ezekben az években ugyanis elkészült az első mikro sütő és kézbe vehettük a gőzölős vasalót is. A mikro-t Percy LeBaron Spencernek köszönhetjük. Ez az amerikai mérnök egy radar alkatrész kifejlesztésén dolgozott, amikor a csokoládé a készülék mellett megolvadt. A radar hullámai is a mikrohullámú tartományba esnek, így ez a véletlen segített nekünk nőknek, hogy egyszerűbbé váljon a főzés technikája, és percek alatt melegíthetjük fel vele azokat az ételekeit is, amelyeket korábban nem tudtunk hogyan megmelegíteni.

A másik fantasztikus innováció a gőzölős vasaló megjelenése volt, ami forradalmasította az éltünket. Igaz a szénnel és parázzsal működő vasalókat kicsit korábban sikerült elektromosra cserélni, de az áttörést mégis csak a párát fújó talp hozta el nekünk, mert végre sikerült megbirkóznunk azokkal a fránya ráncokkal is.

1960-1970-as évek – Top és lycra harisnya kerül a gurulós bőröndbe, és irány a nagyvilág

A század második felében megkaptuk a gurulós bőröndöt és a szexi toppot, amivel már tényleg elindulhattunk világot hódítani, és ez mellett egy olyan újítást is sikerült beszereznünk, ami a mai napig meghatározója lett minden nő öltözködésének. A lycra harisnya tényleg forradalmi találmánynak bizonyult, ugyanis ez a harisnya maga a meztelenség, és mégis csodássá teszi a lábunkat.

Innovációk a 20. század közepén

 

 

1980-1990-as évek – Az elektronika a nőket is meghódítja, rajongunk az epilátorért és a GPS-ért

Innovációk a 20. század közepénTermészetesen a technika vívmányai bennünket, nőket is meghódítottak, olyan eszközöknél is, amelyek nem a háziasszonyi mivoltunkat erősítik, hanem az emancipált női vonalunkat helyezik előtérbe.

A divatnak köszönhetően, a női test csupaszsága került előtérbe az elmúlt évtizedekben, így nagyon fontos volt, az, hogy minél makulátlanabb és simább bőrünk legyen.

Az epilátor feltalálása ezért egy igazán nagyszerű újítás volt, de éppen ilyen izgalmas szerepet töltött be az életünkben az első nők számára készült GPS is.

 

Kíváncsi vagy van-e a 21. századnak is valami nagyszerű innovációja?

A következő cikkünkből erre is fény derül.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top