Otthon

Lépcsők minden esetre

Mi másról szólhatna a tavasz, a nyár, mint otthonunk csinosításáról? Legtöbben ilyenkor vágnak bele a kisebb-nagyobb felújításokba, átalakításokba, bővítésekbe. A beltéri lépcsők nélkülözhetetlen belsőépítészeti elemei a térnek. Éppen ezért nem mindegy, milyen az összkép a lépcső megépítése után. Anyagból, formából és szerkezetből is igen sokfélét találunk, így bármilyen méretű és stílusú enteriőr látványos és praktikus tartozékai lehetnek.

Ügyelj a stílusra!

+ Klasszikus stílusú otthonba kényelmes, széles lépcső való, nemes anyagokból, díszes korláttal.
+ Rusztikus otthonok lépcsőihez válasszunk tömörfa lépcsőburkolatot, kovácsoltvas korláttal, fakapaszkodóval.
+ Modern lakások kedvelt eleme a könnyed szerkezetű, egyszerű vonalvezetésű lépcső. Szerkezete lehet konzolos, ami csak egy oldalról befogott, de lehet két oldalról alátámasztott is. Anyaga sokféle lehet: kő, fa, beton, acél, illetve ezek kombinációja, ahol a korlát formája is a lehető legegyszerűbb.
+ A minimál stílus a legrafináltabb és leglátványosabb lépcsőmegoldásokat kedveli. Egyszerű, geometrikus formákat láthatatlan szerkezetek, és üveg- vagy fémszerkezetű korlátok kísérnek.

 

Lépcsők minden esetre

Így méretezd
+ A lépcsőfokok mérete egy ember átlagos lépéshosszához – 63-64 cm – igazodik. A legkényelmesebb lépcsőfokméret 17×29 cm. Lakáson belül az Országos Építésügyi Szabályzat maximum 20 cm-es lépcsőfokmagasságot engedélyez.
+ Az átjárási magasságának (belmagasságnak) a lépcső teljes hosszában mindenhol el kell érnie a 220 cm-et, hogy a feljárón való közlekedéskor ne üssük be a fejünket.
+ A kényelmes korlát magassága 90-100 cm. Az oszlopok, illetve a rácsozat sűrűsége maximum 10 cm lehet, hogy egy kisgyerek se tudjon beszorulni.

 

Szeretnél több praktikus ötletet olvasni? Fizess elő most az Otthon magazinra nyári előfizetői akcióban! 3 hónap csupán 1200 Ft-ért! >>>


Ha pedig több tippet szeretnél kapni a beltéri lépcsőkről, kattints ide >>>


 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top