Otthon

Milyen ajtót válasszunk? Toló vagy nyíló?

Egy lakás kialakítása során gyakran felmerül a kérdés, hogy milyen ajtót válasszunk. Az esztétikai szempontokat leszámítva rengeteg érvet lehet felsorakoztatni a különböző megoldások mellet. Ma már mindent lehet, a kérdés csak az, hogy érdemes-e... Íme néhány beltéri észrevétel a teljesség igénye nélkül.

Milyen ajtót válasszunk? Toló vagy nyíló?Az ajtó kinézete és jellege már sejteti, hogy mi az, ami mögötte vár bennünket. Ez lehet egy előre, készen vásárolt, vagy egy egyedi készítésű ajtó, lényeg, hogy a külsőségeken túl a funkcióját is ellássa.

Általában tolóajtót helyhiány miatt szoktak javasolni. Fontos tudni azonban, hogy ennek a megoldásnak is elég nagy a helyigénye, csak éppen másképp… A tolóajtó általában egy felső és egy alsó sínen fut (vannak persze kivételek), és nyitáskor vagy a fal elé/mögé vagy pedig két fal közé érkezik. Ez utóbbi megoldásnál úgynevezett előtét falat kell emelnünk.

Világos, hogy ez a megoldás csak akkor működik, ha az ajtónyílás mellett kétoldalt marad elég hely, de legalábbis egy ajtónyi. Bár a tokot megspóroljuk, a sínrendszerrel könnyen behozhatjuk ezt az árkülönbséget. Ezekből egyébként rendkívül széles a választék. A csak a mennyezeten futó változat például csodálatos, nagyvonalú ajtót ígér annak, aki ezt kifizeti és alatta a burkolat is érintetlen marad. Se küszöb, se sín… Csodás!

Mellette szól esztétikai értéke, és az, hogy a fal síkjában marad. Készülhet bármiből, dekorálhatjuk kedvünk szerint, a hagyományos kilincsek helyett jópofa gombokból, fogantyúkból válogathatunk, és attól sem kell tartani, hogy dühösen ránk csapják őket…

A tolóajtó ellen szól viszont az, hogy nem igazán hangszigetel, így az intim zónákat ezzel lezárni nem a legszerencsésebb, ám két helyiséget könnyedén össze is nyithatunk, mondjuk egy kétszárnyú széttolásával.

 
Milyen ajtót válasszunk? Toló vagy nyíló?
 
Milyen ajtót válasszunk? Toló vagy nyíló?

A „hagyományos” nyíló ajtók is lehetnek nagyon esztétikusak (és többnyire azok is), de sajnos  szélességüknek megfelelő sugárral óhatatlanul belógnak életterünkbe. Cserébe viszont remekül szigetelnek, kint tartják a hideget, és a trombitaszó jelentős részét is a szomszéd szobából.

Ez a típus is készülhet szinte bármiből: fából, fémből, üvegből vagy ezek kombinációjából, egy ügyes asztalos pedig egyedi kazettázással is meglephet minket. Ajánlatos szétnézni az ajtó gyártók honlapján ötletekért.

Fórum-tippek:

Ajtó helyett mi? »
Beltéri ajtó »
Falba tolható ajtó »
Fürdőszoba-ajtó helyett? »

Tolóajtóval érdemes leválasztani az alábbi helyiségeket:

• gardróbot  a hálószobától
• konyhát a nappalitól
• dolgozósarkot a nappalitól vagy a hálószobától

ajtó.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top