Otthon

Postaládamustra: 8 ötlet műanyag flakon helyett

Körbenéztünk, milyen a felhozatal itthon és külföldön a levélszekrények terén. Nos, a gyanúnk beigazolódott: van élet a sablonos szürke bádogdobozokon túl is.

PostaládamustraOké, tudjuk, hogy manapság a magánlevelezés zömmel a neten zajlik, a hivatalos szervek és a szolgáltatóvállalatok küldeményei miatt azonban a postaláda még mindig nélkülözhetetlen kiegészítője portánk környékének.

A levélszekrény szükségszerű léte viszont még közel sem jelenti azt, hogy feltétlenül unalmasnak vagy épp elhanyagoltnak kell lennie, pedig a magyar átlagpostaláda – tisztelet a kivételnek – bizony ilyen. (Gondoljunk csak az olyan „kreatív” Mekk mester megoldásokra, mint a félbevágott műanyag flakon vagy – ne adj’ isten – az útjelző oszlopokból készített műremekek.)

Milyen postaládát válasszunk?

Családi ház esetén a telek kialakításától és a kerítés típusától függően kerítésre erősíthető, álló, illetve falba épített postaládákról beszélhetünk. Ezek a biztonság érdekében általában zárhatók, nálunk azonban még mindig elterjedt a sok esetben saját kezűleg barkácsolt, nyitott újságtartó henger is.

Anyagukat tekintve általában alumínium, acél, esetleg réz vagy fa levélszekrények közül válogathatunk. A formát tekintve az A/4-es álló téglalap, esetleg fektetett házikó az elterjedt. Otthonunk adottságainak és egyéni ízlésünknek megfelelően tulajdonképpen szabadon válogathatunk a ládák között, a törvény csak néhány alapvető elhelyezési feltételt szab meg.

Betartandó tudnivalók az egyéni levélszekrényekkel kapcsolatban
Hol kell elhelyezni?
Kertes ház esetén a telek – cím szerinti – bejáratánál. Többlakásos épület, továbbá irodaház, üzletház esetén az épület bejárata közelében, egy csoportban, de címhelyenként külön-külön. Ez utóbbi levélszekrényeket névvel, emelet-, ajtószám-, illetve lakásszám-megjelöléssel kell ellátnod. A levélszekrényt úgy kell elhelyezni, hogy a kézbesítő ahhoz biztonságosan hozzáférhessen.

Viccesen hangzó, ám kötelező paraméterek
A bedobónyílás minimális mérete 30×230 mm, míg a bedobónyílás középvonalának földtől, padlószinttől mért távolsága 700 mm és 1700 mm között (különleges esetekben legfeljebb 400 mm és 1800 mm között) kell lennie. A levélszekrény kialakításának olyannak kell lennie, hogy alkalmas legyen a bedobónyíláson keresztül elhelyezhető méretű postai küldemények biztonságos és sérülésmentes elhelyezésére oly módon, hogy ahhoz jogosulatlan személy hozzá ne férhessen.
(A 79/2004. [VI. 19.] számú, a postai szolgáltatások ellátásáról és minőségi követelményeiről szóló kormányrendelet alapján.)

 

Miért a kürt?
Évszázadokkal ezelőtt az utazás viszontagságos körülményei között a postát szállító kocsik gyakran használtak kürtjeleket, hogy hírt adjanak magukról. Ezzel figyelmeztették egymást útközben, illetve jelezték az állomáshelynek indulásukat, érkezésüket.

Kürtös, címeres

Ha körülnézünk a piacon postaládaügyben, egyből feltűnik, hogy a szépen kimunkált darabok közül a legtöbbet a posta nemzetközi jelképe, a kürt díszíti.

Ehhez társulhat nálunk néhol a magyar Szent Korona vagy esetleg nemzeti címerünk.

 
Postaládamustra
 
Postaládamustra

A nosztalgia jegyében

Ezek a különös figyelemmel megmunkált, elegáns postaládák olyan letűnt korba kalauzolnak el, amikor a napi küldeményt még nem csak szinte kizárólag a számlák meg a szórólapok jelentették. Bár közel sem olcsó ládákról van szó, egy mutatós darabra érdemes több pénzt is rááldozni, hisz még jó ideig fogjátok nap mint nap nézegetni. Te is, a család is, a postás is, sőt még a járókelők is.

Postaládamustra
Postaládamustra
Postaládamustra


Vidéki hangulatban

Ha telked kialakítása megengedi, hogy álló postaládát helyezhess el, mindenképpen érdemes megfontolni a dolgot, mert rendkívül mutatós darabok közül válogathatunk. Ráadásul ezek a postaládák hamisítatlanul a békés vidéki élet idilljét juttatják eszünkbe.

Postaládamustra
Postaládamustra


Színes

Ugyan ki írja elő, hogy a postaláda kizárólag unalmas szürke vagy megkopott barna legyen? Pedig ha végigsétálunk az átlag magyar utcán, legnagyobbrészt ilyenekbe botlunk. Vagy van még az a verzió, amikor csak sejtésünk van, hogy a levélszekrény egykor szürkés-barnás árnyalatú lehetett, de mára a rozsda felismerhetetlen színűre marta. Nos, utánajártunk: igenis kaphatóak üde, izgalmas színekben is. Íme:

Postaládamustra
Postaládamustra

Tippek:

• Bátran válassz feltűnő színű levélszekrényt, azonban figyelj arra, hogy harmonizáljon a kerítés és a ház színével!

• Ha nem szeretnél beruházni, régi, rozsdás postaládádat is lefestheted valami klassz, akár külön számodra kikevert színre. Ebben az esetben a kültéri, univerzális festékre lesz szükséged.


Mintás

Mialatt nálunk díszítés gyanánt a szigorúan komoly postai kürt, illetve nemzeti címerünk kerül a ládákra, külföldön a formatervezők vidám, mintás darabokat is kreálnak. A modern postaláda lehet pöttyös, csíkos, esetleg bohókás feliratokkal vagy vicces skiccekkel díszített.  

Postaládamustra
Postaládamustra
Postaládamustra


Vajon mit rejt?

Ha vártál már levelet eszeveszetten – mondjuk, gyerekkorodban, amikor a postának még jóval több dolga akadt –, tudod, milyen az, amikor egyfolytában a postaládához rohangálsz. Nos, ezek az átlátszó modellek már messziről jótékonyan elárulják, érkezett-e küldemény, hogy elejét vehesd a felesleges nyitogatásnak.  

Postaládamustra
Postaládamustra
Postaládamustra


Minimálstílusban

A kerítésre drótozott, félbevágott műanyag palack meg útjelző oszlop (igen, ilyennel is találkoztunk!) kétségkívül egyszerűséget képvisel, azonban ha kedveled a minimálstílust, inkább válogass ezek közül:

Postaládamustra
Postaládamustra
Postaládamustra

Formatervezett

Az A/4-es alakú vagy házikó formájú levélszekrények helyett a külföldi dizájnerek olyan újságtartóval kombinált modelleket álmodtak meg, amelyek különleges alakjukkal, izgalmas vonalvezetésükkel hívják fel magukra a járókelők figyelmét. Egy kis ízelítő:

Postaládamustra
Postaládamustra

 

Lelőhelyek:

Barkácsáruházak: Baumax, Bricostore, Praktiker
Postaládadiszkont »
Hegnem Bt. »
Postaláda.hu »

Még több tipp:
Postaláda.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top