Otthon

Dizájnkukák lepik el az országot

Hamarosan formatervezők által megálmodott dizájnos szelektív hulladékgyűjtő edények lepik el az élelmiszer áruházakat.

Az edények kihelyezésével szeptembertől az ország több 100 pontján válik lehetővé a vásárláshelyi szelektív hulladékgyűjtés. A kukáknak köszönhetően a lakosság mostantól kényelmesen, a bevásárlások alkalmával válhat meg az otthon anyagfajtánként gyűjtött hulladékoktól.

Az esztétikus gyűjtőedények az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. és Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervezési tanszékének közös pályázatának díjnyertes tervei alapján készültek.
Az esztétikus gyűjtőedények az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. és
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Formatervezési tanszékének
közös pályázatának díjnyertes tervei alapján készültek.

 

A nyertes munka 12 magyar és külföldi formatervező hallgató pályaműve közül került kiválasztásra. 

Az Öko-Kord célja, hogy rövid időn belül több áruházlánc üzleteiben is elérhetővé váljon a szelektív gyűjtőedény. A koordináló szervezet várakozásai szerint az infrastruktúra kiépítésével, és szelektív hulladékgyűjtés eddig kevéssé ismert formájának megvalósításával jelentősen növelhető a Magyarországon hasznosított hulladék mennyisége.

A bolti gyűjtés lehetőségének műszaki megteremtése mellett fontos eleme a programnak a lakosság mozgósítását célzó figyelemfelhívó kommunikáció. Az Öko-Kord arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a különgyűjtés jelentős előrelépés a környezetvédelem szempontjából, mivel a szelektíven gyűjtött hulladékok a gazdasági körforgásba visszakerülve új használati tárgyak alapanyagául szolgálnak.

Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft-ről:

Az Öko-Kord Országos Nonprofit Kft. csomagolási hulladék anyagok gyűjtését koordináló szervezet, mely csomagolóanyag termékdíj fizetésre kötelezett vállalkozások működését segíti.  A koordináló szervezethez csatlakozott cégek részére a törvényi előírásokban kötelezővé tett termékdíj mentességet biztosít, cserébe kedvező licenszdíj fizetés mellett gondoskodnak a cég csomagolási hulladékainak szakszerű, ökológiailag legmegfelelőbb feldolgozásáról, újrahasznosításáról. Az Öko-Kord szeretné, ha minél több cég venné igénybe szolgáltatásait, és ügyfeleikkel közösen növelnék a kibocsátott csomagolási hulladékok EU előírásainak megfelelő újrahasznosítását. A cég kiemelt feladatának tekinti a lakossági tájékoztatást, oktatást a szelektív hulladékgyűjtés széles körben való elterjesztése érdekében.
Infó: www.okokord.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top