Otthon

Frakk Program az ovisoknak: a felelős állattartásért

Ingyenes, gyerekeknek szóló oktatóprogramot tölthetünk le az internetről. A Frakk elnevezésű magyar óvodai programot már az európai uniós országok is átvették.

Oktatóprogram a neten a felelős állattartásrólA felelős állattartás közügy, és különösen a gyerekek számára fontos, hogy megismerjék, hogyan bánjanak a környezetükben élő állatokkal. A felelős állattartás 7 aranyszabálya című ismeretterjesztő kisfilm – amelyet a www.allateledelgyartok.hu és a www.youtube.com oldalon találhatnak meg az érdeklődők – egyebek mellett a kutyák testbeszédét, viselkedését mutatja be, felhívja a figyelmet a veszélyes helyzetekre és konkrét tanácsokat ad a kutyatámadások elkerülésére – tájékoztatott Temesváry Kriszta, a Felelős Állatbarátok Egyesülete (FÁBE) elnöke. Elmondta azt is, hogy évente 5 ezer kutyatámadásról hallani, ezek elszenvedői nagyrészt a 3-6 éves kisgyerekek. Legtöbbször emberi felelőtlenség áll a háttérben, s elkerülhető lenne a baleset, a tragédia – hangsúlyozta.

A Magyar Állateledel Egyesülés felelős állattartás oktatóprogramjának tartalma az óvodai foglalkoztató és módszertani füzet 3 éves kortól a Frakk program mintájára, az Elbűvölő macskák című interaktív tananyag iskolai foglalkoztató feladatlapokkal, valamint a már említett oktatófilm. Az oktatóprogramot az egyesülés honlapjáról töltheti le a közönség. Az új tanévtől az egyesülés támogatja az Európa-szerte átvett Frakk Óvodai Programot, és törekszik a Németországban jól bevált interaktív iskolai programot meghonosítani.

Az egész európai állateledel-ipar a magyar gyakorlatot vette át az óvodás korú gyerekek nevelésénél – közölte Mayer Zsolt, az Egyesülés és az Európai Állateledel Ipari Szövetség (FEDIAF) kommunikációs vezetője, hozzátéve: ezt a korosztályt sok kutyatámadás éri, ezért nagyon lényeges a program. A hatékonyság növelése érdekében az uniós országok egységes koncepció szerint vesznek részt a felelős állattartást népszerűsítő szemléletformálásban, amely jól kiegészíti, illetve erősíti az országonként eltérő hagyományokat, és a meglévő, jól működő programokat. A 6-10 éves gyerekeknek, azaz a kisiskolásoknak szóló német program interaktív, nagyon érdekes és azonnal használható.

Az állatkínzás bűncselekmény, mégis évente 500 állatkínzás gyanúja miatt jár el a rendőrség. Az ország gyepmesteri telepeire évente 20-25 ezer kutya jut, ezek 60-70 százaléka új gazdához, családba kerül – sorolta az adatokat Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő. Szólt arról is, hogy a súlyos sérüléseket okozó kutyatámadások a megfelelő információk birtokában megelőzhetőek lennének.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top