Otthon

5 lényeges szempont kádválasztáshoz

A minimalista fateknőktől a modern stílusú medencéken át a viktoriánus kort idéző lábas darabokig végigmustráltuk napjaink kádkínálatát. Nos, választék van bőven, az egész csupán hely, ízlés és pénz kérdése. Na és te melyikben mártóznál meg szívesen?

Ahány ember és fürdőszoba, annyiféle elvárás, a választék pedig hatalmas. Mégis milyen legyen? Beépített, süllyesztett, netán szabadon álló? Akril, öntöttvas, esetleg kő, réz vagy fa? Egészen egyszerű kiadás, vagy épp ellenkezőleg, egy pazar, extrákkal ellátott luxusmodell? Sok időt, energiát és pénzt spórolhatsz meg, ha előre tudod, mit akarsz, és már konkrét elképzeléssel indulsz kádvadászatra. Hogy segítsünk a választásban, összegyűjtöttük az átgondolandó szempontokat.

Fürdőszobád adottságai eleve meghatározzák, egyáltalán milyen méretű, formájú, elhelyezésű kádban gondolkodhatsz. Ha nagy helyiséggel vagy megáldva, szinte bármilyen kádat megálmodhatsz magadnak, ugyanakkor a szerényebb méretekkel rendelkező fürdőbe is meg lehet találni az odaillő, stílusos darabot.

1. Beépíthetőség tekintetében talán a leggyakoribb az úgynevezett fülkés megoldás, vagyis amikor a kád három oldalát fal szegélyezi. A méretek igen különbözőek lehetnek. Még egy kisebb fürdőbe is elfér egy 140–150 cm hosszú modell, de szűk tér esetén megoldás lehet a jó helykihasználású, ugyanakkor dekoratív sarokkád is. Ha még ennyi helyed sincs, választhatsz ülőkádat, amely tulajdonképpen egy mélyített, ülőkével ellátott „minikád”. Ha viszont nem gond a hely, akár egy szabadon álló lábas kád vagy egy nagyobb méretű, emelvénybe süllyesztett medence jellegű is szóba jöhet.

5 lényeges szempont kádválasztáshoz

2. Forma: A forma terén is van választék. A megszokott ovális mellett téglalap, bab, vese, kör, piskóta vagy akár szív alakú fürdőkád mellett is dönthetsz. Na persze megint csak meghatározó lesz, hogy mennyi hely áll rendelkezésedre.      

3. Szín: A színeket figyelembe véve természetesen még mindig a fehér viszi a prímet, ugyanakkor nem feltétlenül kell ehhez ragaszkodnod, de arra figyelj, hogy harmonizáljon fürdőszobád már adott színvilágával. Ennek érdekében a beépített kádakat gyakran a csempével vagy a kövezettel megegyező burkolattal veszik körbe.

4. Anyag: Szintén fontos szempont a kád anyaga. Elterjedt az üvegszálas poliészter, amely olcsó, könnyű, azonban könnyen karcolódik. Ennél jobb minőségű az akrilból készült kád. Nagyon tartósak, de egyben nagyobb tömegűek a porcelánbevonatú vagy zománcozott öntöttvas kádak. Az acéllemezből készült szintén tartós, viszont könnyebb. Ritkábbak, azonban szintén mutatósak a kőből, betonból, fából vagy rézből készült darabok.

Rustic Áruház
Rustic áruház

5. Extrák: Még vásárlás előtt gondold végig, pontosan mit is tudjon a kádad. Vajon mit? A kérdés jogos. Hogy lehessen benne fürdeni, kényelmesen üldögélni, elfeküdni, meg esetleg zuhanyozni. Körülbelül ez az alap, azonban számos extra funkcióval ellátott gyártmány is kapható, amelyek egész kis wellnesskuckóvá változtatják a fürdőszobádat. Ilyen például a pezsgőfürdő, a hidromasszázs vagy a színterápia-program. Ezek a beépített rendszerek azonban igencsak megdobják a kád árát, ezért csak akkor érdemes ilyet választani, ha valóban fogod is használni.

 Régi idők nosztalgiája

5 lényeges szempont kádválasztáshozA szabadon álló kád újra kezd divatba jönni. Ha közvetlenül a fal mellett helyezed el, igen nehéz mögötte takarítani. Sokkal praktikusabb és szebb, ha egy ilyen szép kialakítású darab a fürdő közepén áll, rögtön magára irányítva a figyelmet. Ezek a kádak állhatnak lábakon, talpazaton vagy közvetlenül a padlón.

A régi lábas kádak nosztalgiája is egyre inkább újjáéled. Ha valamilyen úton-módon egy viszonylag jó állapotban lévő antik kádhoz jutsz, talán megéri felújíttatni. Egyetlen gond a súlyával lehet, ugyanis ezek általában nagyon nehezek. De régi stílusú kádakat ma is készítenek, korszerű anyagokból, a modern ember kényelmi elvárásainak megfelelően, miközben szépségük és varázsuk ugyanaz marad. Míg a lábas kád a viktoriánus korba kalauzol el, addig a talpazatra épített, szabadon álló, minimálstílusú kád a vidék hangulatát kölcsönzi fürdőszobádnak.

Mielőtt vásárolni indulnál, tisztázd magadban a következőket:

• Mennyit szánsz rá?
• Milyen beépítésű lesz, és hol fog elhelyezkedni?
• Legfeljebb mekkora méretű lehet? (Ne felejtsd el, hogy a nagyobb kádat költségesebb megtölteni vízzel.)
• Milyen anyagút, stílusút, formájút szeretnél?
• Milyen funkciókkal bírjon feltétlenül?

Még mielőtt megvásárolnád, győződj meg a következőkről:

• Csak ránézésre kényelmes a kád, vagy tényleg az? Könnyű be- és kiszállni? Mennyire csúszós? (Ne légy lusta kipróbálni az egyes modelleket, a bemutatótermek éppen ezért vannak!)
• Milyen nehéz? Azt is vedd figyelembe, befér-e a meglévő ajtókon, folyosón.
• Biztos, hogy minden extra funkcióra szükséged van?
• Végül pedig ne felejts el rákérdezni, melyek a garancia pontos feltételei!

A saját talpazatán álló, félbevágott tojás alakú aszimmetrikus kád a hozzáillő csapteleppel az élek és a lekerekített vonalak különleges összhangját adja, visszafogottan uralva a helyiséget. (Rustic)
A saját talpazatán álló, félbevágott tojás alakú aszimmetrikus kád a hozzá illő
csapteleppel az élek és a lekerekített vonalak különleges összhangját adja,
visszafogottan uralva a helyiséget (Rustic)
A medence jellegű kád körül körbefuttatott párkány nemcsak mutatós, hanem pakolófelületnek is tökéletes. Bár nagy helyet foglal, ebben a tágas fürdőszobában ez cseppet sem okoz gondot. (Rustic Áruház)
A medence jellegű kád körül körbefuttatott párkány nemcsak mutatós,
hanem pakolófelületnek is tökéletes. Bár nagy helyet foglal,
ebben a tágas fürdőszobában ez cseppet sem okoz gondot (Rustic áruház)
Egyből felhívja a figyelmet a helyiség funkciójára a középen elhelyezett, szabadon álló kád, amelynek megkapó szépsége egyszerűségében rejlik. (Kaldewei/Ambiente)
Egyből felhívja a figyelmet a helyiség funkciójára a középen elhelyezett,
szabadon álló kád, amelynek megkapó szépsége az egyszerűségében rejlik
(Kaldewei/Ambiente)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top