Otthon

Félelem és reszketés macskafalván, avagy mit tehetsz, ha fél a cicád?

Ha nem üdvözli szalutálva a vacsoravendégeket, még nem tragédia, azonban ha reakciói túlzóak, gyakorta jelentkeznek, netán fóbiássá válik, ideje cselekedni. Első lépésként meg kell értened, hogyan is érez a macskád. Nem kezelheted úgy, mint egy embert, nem győzheted meg szép szavakkal. Alkalmazkodásra és rengeteg türelemre lesz szükség. Nem lesz fáklyásmenet…

A fóbiás és félelmi tünetek legtöbbször a kutyusoknál okoznak közvetlen problémát, hiszen sokkal több kutya él közvetlen közelségben az emberrel. A macskák jelentős része „titkos”, önálló életet él, vagyis nincs szem előtt. Ezek a négylábúak sem problémamentesek, ne higgyük, hogy egy szabadon éldegélő cica sosem fél, nincsenek fóbiái, vagy nem agresszív. Sőt, egy kiskorában jól szocializált állat sokkal nagyobb eséllyel lehet lelkileg kiegyensúlyozott, mint kóborló társa.

Félelem és reszketés macskafalván

Azonban a lakásban tartott vagy a házba bejárós cicusok viselkedése a saját életünkre is kihat. Egy fóbiás, állandóan bujkáló, rettegő, netán olykor agresszívvá váló állattal nem könnyű az élet. A félelemben élő állat lelki vívódása minket is megvisel, nem beszélve arról, hogy milyen fizikai tüneteket okozhat ez az állatnál, sőt akár nálunk is. Ne felejtsük el ugyanis, hogy a cicánk egy ragadozó, méghozzá nem is akármilyen fegyvertárral felszerelve: tűhegyes szemfogak, éles karmok, tökéletes látás és kifinomult hallás. Ha tehát a félelmei, fóbiája a legrosszabbat, azaz az agresszív énjét hozza ki belőle, annak mi is kárvallottjai lehetünk.

De mitől is félhet a macskánk?

Sajnos bármitől. Egy éles hangtól, egy fényhatástól, egy alaktól, formától, embertől vagy több embertől. Hallottunk már cicáról, amely a gazda hangos nevetésétől menekült a szekrény alá, s rémületében szinte egész nap ki sem merészkedett. Még a vizeletét is a szekrény alá ürítette. Más macsek a szakállas, sötét ruhás embertől kap frászt: ordítva, fújva, prüszkölve jelzi, hogy retteg. A rosszul szocializálódott cica a kisgyerek sírásától, a gázcirkó beindulásától vagy egy hirtelen mozdulattól is plafonra kerülhet, sőt akár támadhat is. Minél idősebb, minél több időt tölt el félelmei legyőzése nélkül az állat, annál nehezebben kerül ki ebből az állapotából.

Félelem és reszketés macskafalván

Mi okozhatja, illetve fokozhatja a cicánk félelemreakcióit?

– Rossz szocializáció kölyökkorban

– Genetikai hajlam (gyenge idegrendszer)

– Traumatikus hatások:
• Hirtelen hanghatás (sikoly, riasztó, duda)
• Erős fényhatás (reflektor, vaku, gyorsan felkapcsolt villany)
• Baleset (gázolás, zuhanás)
• Rossz élmény (rossz fegyelmezés, direkt bántalmazás, kutyatámadás)
• Költözés, új lakhely

– Időskor, illetve az ezzel járó tünetek:
• Rossz hallás
• Rossz látás

Mit tehet a gazdi, ha a cicája túlzottan félős, retteg vagy fóbiás? Mit tehetsz, ha cicád – mondjuk – retteg a barátodtól? Az első és legfontosabb szabály, hogy folyamatosan annak tudatában maradj, hogy a macskád egy állat. Nem ember, nem ért magyarul, sőt semmilyen más emberi nyelven nem ért. Nem érti a gesztusaidat, nem kezelheted úgy, mint egy embert. Saját jelzésrendszere van, amelyet illik neked felismerni.

A félelem jól felismerhető jelei:

– Tág pupilla, meredt figyelem

– Hátracsapott fül

– Felpúpozott hát, felborzolt szőr

– Sziszegő, fújó hang

Félelem és reszketés macskafalván

– Kiutat kereső mozdulatok (ide-oda lépked), felpillantó tekintet

– Rejtekhelyre menekülés

– Rejtekhelyen morgás, keserves nyávogás

A gazdák legtöbbje azt gondolja, hogy egy öleléssel, simogatással, dédelgetéssel enyhíteni lehet a cica félelmét. Pedig ez a lehető legrosszabb, amit ilyenkor tehetsz. A rettegő macska elsődlegesen a menekülésre törekszik, az útját elállni, a menekülésben megakadályozni nem szabad. Ez ugyanis csak rontja a helyzetet, sőt agresszív viselkedéshez is vezethet. A félelmi jeleket mutató cicát tehát semmiképpen se emeljük fel, ne szorítsuk magunkhoz, és ne akarjuk elfogni.

Videó: ha úgy viselkedik a cicád, mint ez a szőrmók (fúj, keservesen nyüszít), eszedbe se jusson közeledni felé – a szép szó és a dédelgetés ilyen esetben csak olaj a tűzre!

Vérfagyasztó hangok: igen, erre is képes a máskor „ölebként” viselkedő kedvenced – szintén két lépés távolság. »

Lássuk, mi az, amit ilyenkor tenned kell:

– Hagyj menekülési utat a cicádnak.

– Lehetőség szerint szüntesd meg a félelmet kiváltó eseményt (hang, fény), vagy csökkentsd a közvetlen hatását (például barát átvezetése a másik szobába).

– Még véletlenül se büntesd meg a macskát a reakciója miatt (ne kiálts rá, ne spricceld le, ne üss felé).

– Mindenképpen biztosíts egy olyan helyet számára, ahol megbújhat, elrejtőzhet.

– Ne beszélj a macskához, ne bámulj a szemébe, ne győzködd, ne hízelegj.

– Ha egy jól szeparált helyre el tud menekülni, akkor akár picit el is zárhatod oda.

A lényeg, hogy a rémült macskádat hagyd nyugton. A kezelése nem lesz rövid, ha éppen olyan hatás érte, amely a félelemreakciót kiváltotta nála, nem fogod egy-két perc alatt meggyőzni arról, hogy nincs mitől félnie. Légy türelmes vele – és magaddal is.
Ahhoz, hogy a félelemtüneteket csökkentsd, tudnod kell lokalizálni a problémát. Figyeld hát meg, mitől is fél a cicád, mi az pontosan, ami kiváltja nála ezt a reakciót. Mérlegeld, hogy meg tudod-e szüntetni ezeket a hatásokat, és ha igen: milyen feltételek mellett?

Költözés után például sok cica érzi magát idegenül az új lakóhelyén, mivel territóriumából ki lett szakítva, új helyét pedig még nem lakta be. Kapható ma már olyan feromontartalmú párologtató (Feliway), amelyet a konnektorba bedugva a cica számára kellemes, otthonos „hangulat” alakítható ki. Ez a párologtató 50–70 m² helyet képes betölteni a macska számára nyugtató illattal. Fontos, hogy készülék három-négy hét után fejti ki nyugtató hatását, tehát akut esetben ettől sem várhatsz gyors hatást.

Feliway feromon tartalmú párologtató
Feliway – feromon-
tartalmú párologtató
Felifriend
Felifriend – nyugtatóspray

 

Nicovet Calming for Cat
Nicovet Calming for Cat

A költözés után a cicát az új lakásban először csak egy szobába engedd ki, a szállításához használt dobozát hagyd a szobában, hogy bármikor visszabújhasson (hacsak nem utálja azt). Igyekezzetek a cicát majd csak akkor átszállítani az új lakásotokba, amikor már nincsenek nagy zajjal járó pakolászások, fúrás-faragás. Ellenkező esetben az amúgy is nehezen feldolgozható költözés élménye a cica számára nehezen kiheverhető lesz. Ha a macskát kiállításra vagy ideiglenesen átmeneti helyre visszük, akkor adhatunk neki nyugtatótápokat – mint például a Nicovet Calming for Cat puha rágótápot –, amelyek rövid ideig nyugodttá, stabillá teszik viselkedését.

Tipp: az ajánlott termékeket állatpatikákban szerezheted be, de érdemes az állatorvosodnál is rákérdezni – előfordulhat, hogy ő is szívesen berendeli neked.
Árak: Feliway: 5500–7000 Ft (beszerzési helytől függően); Felifriend spray – interneten tudod megrendelni, vagy állatpatikában kérésre beszerzik; Nicovet Calming: 3000 Ft/tasak.

Emberhez szoktatás – így csináld!

Azon a helyen, ahol a cicád biztonságban érzi magát, foglalj helyet egy széken vagy kanapén. A szoktatás megkezdése előtt egy órával a szobában helyezzetek el egy Feliway párologtatót. Barátod ruhájára – leginkább zokni – fújjatok feromontartalmú nyugtatósprayt (Felifriend). Nyugodt mozdulatokkal jöjjön be a szobába, majd azonnal menjen is ki. Te továbbra is nyugtasd meg az állatot a jelenléteddel. Se te, se a barátod ne beszéljen az állathoz, próbáljátok nem észrevenni. Újra és újra jelenjen meg az ismerősöd a szobában, majd menjen ki. Amikor már teljesen közömbösen reagál a cica a jelenlétére, akkor üljön melléd, és beszélgessetek. A cicával viszont ne akarjatok kapcsolatba kerülni, se te, se a barátod. Fontos, hogy mindig vissza tudjon vonulni a rejtekhelyére, soha ne zárjátok el a menekülési útját. Miután kicsit beszélgettetek, újra menjen ki a szobából, majd újra jöjjön be. Ismételjétek mindezt addig, amíg a cicád teljesen közömbösen reagál rá. Ez a szoktatási folyamat az egyetlen lehetséges megoldás, legyetek türelmesek.

Félelem egy embertől

Ha a cica félelmét egy ember váltja ki – például a barátod –, akkor a kezeléshez rengeteg türelemre lesz szükség. Először is próbáld beazonosítani, hogy miért fél a macskád a barátodtól. Nincs-e valamilyen szín, illat, forma (például szakáll), amelyre kifejezetten erősen reagál. Előfordulhat, hogy a cica a fekete ruhás, magas, szemüveges emberektől tart, az alacsonyaktól és világos ruhát hordóktól nem. Ha van rá lehetőség, akkor próbáljátok megszüntetni a stimuláló hatást, és nézzétek meg, mi történik. Viccesen hangzik, de például vegye le a szemüvegét, jelenjen meg más – világos – ruhában, váltson parfümöt.

Félelem tárgyaktól, egyéb hatásoktól

Hasonlóképpen járj el, ha egy hanghatásra, tárgyra, fényre reagál rosszul az állatkád. Lassú, fokozatos hozzászoktatás a számára megnyugtató környezetben: ez az egyetlen lehetséges megoldás.

Néhány esetben a cica viselkedése csak nehezen vagy egyáltalán nem változtatható meg. Sok esetben az ivartalanítás is pozitívan hathat, hiszen a fokozott hormontermelés folyamatos feszültséget okozhat. Sajnos előfordul, hogy a gyenge idegrendszert a cica – például beltenyészet miatt – örökli, ebben az esetben a félelemreakciók valószínűleg nem szüntethetők meg. Fokozottan figyeljünk tehát arra, hogy olyan alomból válasszunk kis kedvencet, ahol felelős tenyésztők és nem felelőtlen szaporítók ügyelnek az állatok egészséges fejlődésére. 

Félelem és reszketés macskafalvánCikkünk szerzője boldog macskatulajdonos, a cikk megírásában a saját tapasztalatain kívül az alábbi könyv volt segítségére:

Jon Bowen – Sarah Heath: Behaviour Problems in Small Animals: Practical Advice for the Veterinary Team

A kisállatok (kutyák és macskák) viselkedési problémáival és azok kezelésével foglalkozó szakkönyv sajnos magyarul nem jelent meg, viszont témáját tekintve mindenképp hiánypótlónak tekinthető, így ha kicsit is tudsz angolul, érdemes külföldről megrendelned.

Macska.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top