Otthon

Állati művek: képzőművészeti kiállítás az Állatkertben

Ez az első alkalom a művészet történetében, hogy emberi és állati alkotók munkái egy kiállításon kapnak helyet.

Október 15-től november 15-ig látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében a ZOOart című kortárs képzőművészeti kiállítás. Hasonló színvonalú és gazdagságú képzőművészeti bemutatót állatkertben eddig még soha nem láthattak a látogatók, pedig az állatkertek és a művészet között hosszú múltra visszatekintő kapcsolat van. Ez már csak abból is látszik, hogy a tárlat nem egyszerűen egy állatkertben megtartott művészeti kiállítás, hanem az állatvilág, az állatkertek és az élő természet ihlette műalkotások különleges gyűjteménye.

Állati művek: képzőművészeti kiállítás az Állatkertben

„A hatvannál is több kiállító között szép számmal akadnak Kossuth- és Munkácsy-díjasok, kiváló és érdemes művészek.”

Az alkotók közül többen évek óta kapcsolatban állnak az Állatkerttel, sőt némelyikük – tanárként – rendszeresen hozza el diákjait a városligeti intézménybe az állatok természet utáni ábrázolásának gyakorlására. A kiállításon száznál is több alkotás látható, a festményektől a grafikákon át a kisplasztikákig.

A kiállítóterem előterében olyan alkotásokat is láthat a közönség, amelyeket nem emberi, hanem állati művészek alkottak. Az állatkertekben ugyanis megesik, hogy egy-egy értelmesebb állat, emberszabású majom vagy elefánt barátságos viszonyba kerül a papírral, a vászonnal, az ecsettel, a festékkel vagy éppen a zsírkrétával és általában az alkotótevékenységgel. A témával foglalkozó kiállítást és szakmai eszmecserét már korábban is szervezett a Fővárosi Állat- és Növénykert, de ez az első alkalom a művészet történetében, hogy emberi és állati alkotók munkái egy kiállításon kapnak helyet.

Kortárs képzőművészeti kiállítás az Állatkertben

Művészi orrszarvúk

A művészettörténet több olyan híres alkotást is ismer, amely valamilyen, az akkori idők állattartó kertjeiben, állatseregleteiben játszódó jelenetet örökít meg. Már az ókori asszír művészek is készítettek „állatkerti” témájú kőfaragásokat. A legismertebb ilyen alkotások azonban az orrszarvúkhoz kapcsolódnak. Ilyen Albrecht Dürer (1471–1528) 1515-ben készült híres orrszarvúmetszete, amely a portugál király által X. Leó pápának ajándékozott indiai orrszarvút ábrázolja, valamit Pietro Longhi (1701–1785) 1751-es festménye, amely azt a pillanatot örökíti meg, amikor a Clara nevű, egész Európán végighurcolt orrszarvút Velencében bemutatták. Az Állatkertben most látható kiállítás két képét éppen ezek a klasszikus alkotások ihlették.

Bővebben: www.zoobudapest.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top