Otthon

Ollók, ahogy a dizájner megálmodta

Tuti, hogy minden háztartásban van legalább egy a híres narancssárga nyelű ollóból. Hobbibarkácsolóknak jó hír, hogy a minőség mellé ezentúl dizájnos megjelenés is társul.
 A természet ihlette

A klasszikus narancssárga ollót novembertől dizájnos mintákkal is megtalálod, így még stílusosabban vághatsz, szabhatsz, manikűrözhetsz. A Fiskars új, Inspiration elnevezésű családja üdítő innováció az ollók világában – az ergonomikus nyeleket ezentúl finn dizájnerek által megálmodott minták derítik föl. A nyelek egy abszolút új technológia felhasználásával készülnek, amelyben a dizájn és a szín magába az anyagba van beágyazva.

Ollók, ahogy a dizájner megálmodta

Az új Gloria, Bloom és Seaflower nevű mintákat a természet inspirálta – három különböző úton. A Gloriát és a Seaflowert a Provoke dizájnügynökség alkotta, míg a Bloom Teija Puranen dizájner gyermeke.

Gloria manikűrolló
Gloria manikűrolló

És hogy miért volt szükség az új technológiára? A Fiskars egyszerűen szeretett volna valami újat kihozni az ollókból.

„Egyedi ollókat szerettünk volna készíteni olyan vásárlók számára, akik értékelik a magas minőséget.”

Hosszú fejlesztési folyamat után találtuk meg azt az eljárási metódust, amely működik, és új megjelenést biztosít az ollóknak anélkül, hogy csökkentené azok funkcionalitását vagy minőségét” – mondta Heikki Savolainen, a Fiskars olló termékfejlesztési menedzsere.

A dizájn nem megy a penge vágóképességének rovására sem. Részben arra fókuszáltunk, hogy biztosak legyünk benne, hogy a minta jól nézzen ki, függetlenül az olló méretétől vagy a nyél felületétől. A mintákat minden ollómodellhez egyenként adaptáltuk, hogy megfelelőképp illeszkedjenek.

Ollók, ahogy a dizájner megálmodta
Ollók, ahogy a dizájner megálmodta

 

 

Seaflower általános olló
Seaflower általános olló

 

 A világelső olló sikertörténete

A narancssárga nyeléről híres Fiskars ollókból negyven év alatt több mint egymilliárd példányt adtak el, így a világ legkeresettebb ollóivá váltak, ami igazi sikertörténet a gyártó számára. 

A mára klasszikussá vált narancssárga olló
A mára klasszikussá vált narancssárga olló
Az utóbbi néhány évben új színopciók ugyan készültek, de a most látható esztétikus minták eddig egyfajta kihívást jelentettek.
Az utóbbi néhány évben új színopciók ugyan készültek,
de a most látható esztétikus minták eddig kihívást jelentettek

Minden egyes darabot letesztelnek

Az ollók minőségét a dél-finnországi Pohja régióban található billnäsi Fiskars gyárában szigorú ellenőrzéssel követik nyomon. Minden egyes ollót a pengék kinyitásával és összecsukásával tesztelnek, és ellenőrzik az ollók karakterisztikus hangját is. Az ollókat az egyik legnagyobb kihívást jelentő anyag, a szövet vágásával is letesztelik. A magas minőségi szabványok és a szigorú minőség-ellenőrzés garantálja, hogy csak első osztályú ollók hagyhatják el a gyárat. 

A narancssárga szín egy véletlen műve volt

A klasszikus ollók narancssárga színű nyele igazából egy véletlen eredménye. Olof Backström (a tervező) a fogantyúkat fekete, piros vagy zöld színűre tervezte. Amikor a mintaollókat elkezdték gyártani, az egyik gépkezelő úgy döntött, hogy a prototípusok gyártásánál felhasználja a gépben maradt narancssárga színt, így készült egy narancssárga verzió is. A fekete és a narancssárga színű olló volt a legnépszerűbb, de választani kellett, és végül a szavazáson a narancssárga lett a győztes.

A narancssárga színt (Fiskars Orange®) 2003-ban hivatalosan is levédették Finnországban. Ez a történelmi bejegyzés annyit jelent, hogy ezt a narancssárga színt csak a Fiskars által gyártott vágóeszközökön lehet használni.   

A Gloria, Bloom & Seaflower mintás ollók 2010. november 1-jétől érhetők el.

Javasolt fogyasztói árak:
• Általános ollók: 4990 Ft
• Papírvágó ollók: 4390 Ft
• Körömvágó ollók: 3990 Ft
• Varróollók: 3790 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top