Otthon

Ne légy töketlen! Szellemes ötletek halloweenre

Formás, sárga, és csak arra vár, hogy nekiess – késsel, kanállal, zöldséghámozóval.
 Faragj!

A faragás az egyik legnépszerűbb tökdíszítési forma – ha kevésbé bízol a kézügyességedben, először ezzel próbálkozz (a töklámpa-fabrikálással nagyobb eséllyel teszel kárt magadban). Készíts különleges mintázatú művészi darabokat, vagy egyszerű pötty-, csík-, csillag-, falevélmintával is kísérletezhetsz.

Így csináld:
A kiválasztott motívumot először papíron próbáld megrajzolni, majd mehetsz alkoholos filctollal a tökre. Ezután egy éles késsel vagy zöldséghámozóval óvatosan vésd ki a mintákat a külső héjból.

 
Tökdekorációk
 
Tökdekorációk


L
etölthető minták, sablonok:
szellemek »
tökök, pókok, szellemek »
boszorkány, kísértetkastély
pókocska
denevér

 Készíts töklámpást!

A kifaragott tökök belsejébe rejtett mécses derengő fénye még a legborongósabb őszi esték hangulatát is képes feldobni. Töklámpáshoz bármilyen formájú, színű tököt (sütőtök, dísztök, úritök) felhasználhatsz. A narancsos-sárga színű takarmánytököt elsősorban a halloweeni ünnep töklámpásainak elkészítésére használják, mivel nagyobb az üreges része, és kevesebb a húsa. A lámpáshoz szükséges tökök számtalan fajtáját kínálják a piacok, virágboltok (akár kivájva is megvásárolhatod őket, ha nem szeretnél pepecselni a farigcsálással).
A lámpások készülhetnek különféle mintákkal (csillag, falevél, hold stb.), a legáltalánosabb mégis az arccal felruházott töklámpás.

Így csináld:
A tököt a szára körül mélyen, rézsútosan vágd be, és a keletkezett „kalapkát” emeld le. Kézzel szedegesd ki a tök belsejének nagyját, majd egy kanállal minél több húst kaparj ki úgy, hogy a tök héja ne sérüljön meg. A nagyobb méretű tököknél kb. 2 cm, a kisebbeknél kb. 1 cm vastagságú falat hagyj meg. Varázsolj a tökfejnek éles, hegyes késsel szájat, szemet, orrot. A bonyolultabb mintákat filctollal (használj papírsablont) rajzold meg előre a tök palástjára. Ha belehelyezed a gyertyát vagy a teamécsest, az általad faragott legkisebb arcvonás is kísérteties jelleget ölt.

Tökdekorációk

Erre lesz szükséged:
• egy nagyobb méretű, szép formájú, sérülésmentes halloweentök (takarmánytök)
• éles kés
• kanál
• almavájó

Ötlet: a kifaragott töklámpás nem hosszú életű dísz, sajnos hamar megromlik, ám ha a kivágott minták felületét bekenjük étolajjal, egy kicsit tartósabbá tehetjük munkánkat.

Tipp: a kívánt mintát érdemes először papíron begyakorolni, majd utána a tökre rajzolni, és éles késsel megfaragni. Ne ess pánikba akkor sem, ha a tökből olyan darab is kiesik, amelyet nem terveztél eltávolítani – fogpiszkálóra szúrva könnyedén visszaillesztheted a tök húsába.

Gyertyatartó töklámpás: Ha gyorsan szeretnél eredményeket elérni, csinálj tökmécsest! Fontos, hogy kis, kerekded tököt válassz, amely megáll a talpán. Vágj egy kör alakú lyukat (lehetőleg ne nagyobbat, mint a gyertya átmérője) a tök tetején, és kanalazd ki a belsejét. Állítsd a gyertyát vagy a mécsest a tök belsejébe.

Tökdekorációk
 Last minute mentő ötlet: kosárba velük!

A legtöbben vagy sokat tökölünk, és végül az összes jó tököt elkapkodják előlünk, vagy egyszerűen bénák vagyunk az ilyen „kézművesmutatványokhoz”. Ha te is ebbe a táborba tartozol, szerezz be 5-6 darab, akár különféle színű és formájú tököcskét (a hipermarketek zöldségrészlegén és a virágboltokban is találsz ilyeneket) – az apró példányok jól mutatnak a fából, vesszőből, drótból font kosárkákban, tálakban is. Nincs más dolgod, mint egymás hegyére-hátára pakolni őket, és kész a mutatós dekoráció.

Tökdekorációk
TökdekorációkHorrorsütik halloweenre – tippek, ötletek, receptek
A halloween elmaradhatatlan kelléke az édesség. Ilyenkor a legszokványosabb sütemények is lidérces, rémisztő alakot öltenek: pókok, szellemek, csontvázak, véres szemgolyók kerülnek a tányérra. Rémisztő receptek »

Tök.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top