Otthon

Sikertippek tárolásra, rendszerezésre

Az ünnepek alatt illik szép, rendezett szobában fogadni a vendégeket, és a karácsonyfának is kijár majd a jól körbevizslatható hely. Összeszedtünk néhány ötletet, hogyan tehetsz rendet gyorsan, praktikusan, pár bútorral.

Karácsony közeledtével a nappali egyre fontosabb szerepet tölt be: többnyire itt fogadjuk a vendégeket, itt adjuk át az ajándékokat is, így épp itt az ideje, hogy úrrá legyünk az itt uralkodó káoszon!

Házhoz mentek

Közkedvelt lakberendezési áruházunk még a nyár folyamán több otthonba is ellátogatott, hogy felmérje, mi okozza vajon a legnagyobb fejtörést, mire van leginkább szükségünk lakásunkban. A látogatások során kiderült, hogy a legtöbbünk számára a nappali rendszerezésének megoldása jelenti a legnagyobb kihívást: nincs elég tárolórendszerünk, nincsenek megfelelő bútoraink, hogy elpakoljuk a különböző holmijainkat.

A lakásokban tapasztaltakból kiindulva az IKEA felmérést indított, hogy választ kapjon arra, mit csinálunk rosszul, mi lehet a legfőbb oka a tárolási problémáknak. A kutatásban 26 705 IKEA FAMILY-tag vett részt. A válaszadók 85%-ának tárolási, rendszerezési gondjai főként abból fakadnak, hogy a nappali egyben konyhaként, ebédlőként, esetleg hálószobaként is funkcionál, vagy mert nincsenek megfelelő tárolóbútoraik. Persze nem elhanyagolható szempont a nappali kis mérete sem – ez sem könnyíti meg a helyzetünket.

Expedit görgőkészlet 2500 Ft/2db (IKEA)
Újságoknak, gyerekjátékoknak, szobanövényeknek, karácsonyi dekorációknak
Expedit görgős tároló (IKEA)

Egyre több cuccunk van

A tárolási problémákat persze nemcsak a szoba mérete és funkciója befolyásolja – talán viccesen hangzik, de a technológia fejlődése is átalakítja a nappalink képét. Ahogy a házimozirendszerek, Blu-ray-ek, DVD-k egyre inkább elterjednek, napról napra több embernek van síkképernyős tévéje, s míg korábban megúsztuk egyetlen televízióállvánnyal, ma már médiatárolókra és rendszerezőkre van szükségünk, hogy minden kütyünknek helyet találjunk. A kutatás szerint a CD-k, DVD, könyvek mellett nagyon sokan nem tudják elrejteni személyes holmijukat, és nincs elég hely a ruháiknak sem.

Besta tárolórendszer - a fali elem elbírja a 60 kg-os tévét is, a mély polcokon pedig az egész videó- és hifirendszer elfér, és még a játékoknak is marad hely. (IKEA)
Besta tárolórendszer – a fali elem elbírja a 60 kg-os tévét is, a
mély polcokon pedig az egész videó- és hifirendszer elfér,
és még a játékoknak is marad hely. (IKEA)
Polcos tévé állvány 99.900 Ft (KIKA)
Polcos tévéállvány – fonott kosarakkal (KIKA)

TV komód 75.400 Ft (Geli)
Tévékomód fiókokkal (Geli)


Karácsonykor főszerepben

A kutatás szerint a válaszadók 77%-a ünnepli a karácsonyt a nappaliban, étkezőben, 80%-a pedig fontosnak tartja, hogy ilyenkor az átlagosnál is mindent jobban rendszerezzen otthonában. Számukra a karácsonyi készülődésnél fontos szempont, hogy legyen elég hely a vendégek fogadására, a karácsonyfa felállítására, megfelelő bútorok hiányában azonban ez nehezen megoldható.

 Dohányzóasztal tárolópolccal és 2 fonott kosárral. 29.900 Ft (KIKA)
Dohányzóasztal tárolópolccal és 2 fonott kosárral – az újságok, napilapok
már nincsenek is szem előtt (KIKA)

A kutatás arra is rávilágított, hogy a nappali bútorának kiválasztásánál milyen főbb szempontokat vesznek figyelembe az emberek; míg a válaszadók 33%-a elsőként az árat nézi, addig az emberek 28%-a számára a funkcionalitás a legfontosabb.

Praktikus és kényelmes megoldások

Ha az apró tárgyakat, személyes holmikat és a szórakoztató elektronikai eszközöket is szeretnéd elrejteni – akár karácsonykor, akár a mindennapokban –, válassz tolóajtós tárolókombinációkat; többféle  variáció közül is mazsolázhatsz.

Inreda sorozat - így nem fognak elkallódni a távirányítók (IKEA)
Inreda sorozat – így nem fognak elkallódni a távirányítók (IKEA)
Inreda sorozat (IKEA)
Inreda sorozat (IKEA)

A te kanapéd is tele van pokrócokkal, plédekkel, ne adj’ isten gyerekjátékokkal? Ha gyorsan kell eltüntetni őket, megoldás lehet ez a trükkös kanapé, aminek a könyöklőjébe rejthetünk mindent, aminek nincs szem előtt a helye.

A kényelmes kanapé még kellemesebb lesz, ha párnákat és plédeket halmozunk rá. A kiegészítőket a KIVIK könyöklőjébe rejthetjük el. (IKEA)
A kényelmes kanapé még kellemesebb lesz, ha párnákat és plédeket
halmozunk rá. A kiegészítőket a KIVIK könyöklőjébe rejthetjük el. (IKEA)


Forrás:
IKEA FAMILY-kutatás 2010. október

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top