Otthon

Az ágybetét kiválasztásának aranyszabályai

Az alvási környezetünkben fontos szerepet kap természetesen az ágyunk és ágybetétünk is, melyek arra szolgálnak, hogy kipihenhessük magunkat rajtuk, de nem ez az egyetlen jellemző tulajdonság, ami egy ágybetét kiválasztásakor fontos.
Az ágybetét kiválasztásának aranyszabályai

Az alvás minőségének hatásai

Ha megértjük, hogy életvitelünket mi befolyásolja, melyek annak tudatos összetevői, olyan csodálatos megoldásokra jutunk, melyek segítenek nekünk új napirendet összeállítani. Pár perces teljes belégzés, miután egész nap csak részlegesen lélegeztünk, pár perc relaxáció, miután egész nap feszültek voltunk, pár percnyi magunkba fordulás, mikor egész nap zavaró tényezőknek voltunk kitéve. Visszapillantás a napunkra. Mit csináltam? Mire jutottam? Ha időt áldozunk arra, hogy tudatosan átálljunk arra a nyugalmi állapotra, amire agyunknak szüksége van, könnyebben alszunk el.

Az ágybetét kiválasztásának aranyszabályai

Az ágynak kényelmesnek és vonzónak is kell lennie. A saját magunk szükségletén kívül figyelembe kell még vennünk néhány aranyszabályt:

  1. A gerincoszlop megfelelő alátámasztása: A jó minőségű ágybetét elsődleges tulajdonsága, hogy megfelelően alátámasztja a gerincoszlopot, tökéletesen tartja a medence- és a deréktájékot – mivel ezek testünk legsúlyosabb részei – oly módon, hogy a vállunk és környéke lejjebb süllyed, ezáltal oldalt fekvésnél egyenesen tartja gerincünket (többzónás matracok).
  2. Az ortopéd zóna a test deréktáji besüppedését megakadályozó alátámasztási rendszer. Ha megnyomkodjuk a matrac felületét a kezünkkel, éreznünk kell a különbséget a fejrész, lábrész és a matrac központi részének keménysége között.
  3. Élettartam: A matrac összetevői azok, amik az élettartamot meghatározzák. Még a legjobb minőségű ágybetét is tönkremegy egyszer. Ez általában 8–12 év közti időszakban történik meg. Vannak olyan matracok, amelyek jó állapotban maradnak akár 25 évig is, viszont a megfelelő alátámasztást nem biztosítják ilyen hosszú ideig.
  4. Kényelem: Manapság már az ágybetétek kényelmi foka is mérhető. A kényelem ez esetben a fekvő testre gyakorolt nyomás mértékét jelenti. Az ilyen típusú ágybetétek általában rugósak, és több rétegből állnak. A kényelmi rétegek latexből vagy viscojelből készülnek, ezek az anyagok az optimális súlyeloszlást segítik elő.
  5. Megfelelő klíma: Az átlagos emberi test körülbelül fél liter folyadékot bocsát ki egy éjszaka alatt. Ha meg akarjuk gátolni a pára felhalmozódását a matracban, győződjünk meg róla, hogy a matrac jó légáteresztő anyagból készült, és megfelelő szellőzőrendszerrel rendelkezik.
  6. Méretek: A jó alváshoz szükség van megfelelő nagyságú térre is. Ha ketten alszunk ugyanazon a matracon, érdemes valamivel nagyobb méretet venni, mint ami úgy tűnik, hogy elég lesz. Sőt, a matracnak a fekvő ember testhosszánál 20 cm-rel hosszabbnak kell lennie.
  7. Az ágykeret is nagyon fontos. Ez a matrac lengéscsillapítója és állványa is egyben. A jó minőségű ágykeret meghosszabbítja az ágybetét élettartamát is, megfelelő alátámasztást nyújt használójának, és elősegíti a matrac szellőzését.
Az ágybetét kiválasztásának aranyszabályai

Győződj meg arról, hogy a közel száz éves tapasztalattal bíró Cardo milyen termékeket kínál a minőségi és egészséges pihenéshez!

További információkért látogass el honlapunkra!


Forrás: Csukott szemmel (2009)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top