Otthon

Klimt elhintett csókjai – szecesszió a lakásban

Néhány bútorral, kiegészítővel te is otthonodba varázsolhatod a szecesszió lenyűgöző atmoszféráját. Megmutatjuk, hogyan!

Ki ne ismerne Gustav Klimt alkotásai közül legalább egyet? Ha többre is kíváncsiak vagyunk, január 9-ig a bécsi Secession művészegyesületnek, az osztrák művész nevével fémjelzett korai szakasza kiemelkedő alkotásaiból láthatunk kiállítást a budapesti Szépművészeti Múzeumban. Aki nem tud betelni az ott látható szecesszióval, az az otthonába is csempészhet néhány ilyen darabot.

Sötéten szebben fénylik

Az aranyozott tárgyak, arany motívumokkal díszített textíliák jobban érvényesülnek nagy, sötét felületeken. Így szinte kiugranak majd a háttérből, és nyilvánvalóvá válik finom szépségük.

Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban
Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban

Mit? Hol? Gallé-lámpa: 60 000 Ft, Lakás és Miliő; szecessziós tintatartó és üvegnehezék: 120 000 Ft, Müller és Társa; fekete doboz: 11 000 Ft, Míves Üvegstúdió; képkeret: 5790 Ft, Coin; arany gyöngyös tollak: 1490 Ft / 2 db, Coin


Túldíszítettségből  előnyt!

Ne feledkezzünk meg arról, hogy ha a falra egy nagyméretű, gazdagon díszített festményt helyezünk, ez játssza majd a főszerepet a térben, és a többi kiegészítőnek jó, ha finom pasztellszínben pompázik. Dobjuk fel az egyszínű, visszafogott kanapét néhány mintás, arany fonallal hímzett párnával.

Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban
Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban

Mit? Hol? Lila gyertya: 1790 Ft, Coin; arany gyertyatartótál: 2990 Ft, Kika Budaörs; lila váza: 5990 Ft, Kika Budaörs; dekor rózsacsokor: 4190 Ft, Coin; zöld párna: 6490 Ft, Coin; virágos párna: 6490 Ft, Coin; lila mintás párna: 8490 Ft, Coin; lila párna: 6490 Ft, Coin; Klimt-nyomat (keret nélkül): 14 990 Ft, Ikea; gömbgyertya: 1790 Ft, Coin; körte alakú gyertya: 2790 Ft, Coin; arany váza: 3790 Ft, Kika Budaörs; szecessziós tál: 50 000 Ft, Lakás és Miliő; sötétzöld angórapléd (polcon, alul): 48 490 Ft, Coin

Egyszerű vonalakhoz

Modern az étkezőnk, de a finom porcelánok, kávés- és teáskészletek hívei vagyunk? Hozzuk összhangba a két stílust. Válasszunk letisztult vonalú kiöntőt, tálcát, teáskannát, míg a forró italt felszolgálhatjuk a kedvenc készletünkben, anélkül, hogy az elütne vagy túl sok lenne.

Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban

Mit? Hol? Lila kanna: 7790 Ft, Coin; szecessziós mokkás porcelánkészlet: 28 000 Ft, Anni Domini; lenszalvéta: 1490 Ft/2 db, Coin; ezüstszínű ovális tálca: 12 000 Ft, Aita Stúdió

Szoborszépségű

Bár Klimtről és a Secessionról elsősorban a képek jutnak eszünkbe, ebben a korban csodálatos szobrok is születtek. Nem beszélve a finom üvegtárgyakról, melyek ma is ékesíteni fogják az asztalunkat. Finom nedűt kortyolgatva óriási vitákat folytathatunk akár a művészetről is.

Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban
Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban

Mit? Hol? Szecessziós likőröskészlet: 48 000 Ft, Müller és Társa; art deco jellegű szobor: 65 000 Ft, Lakás és Miliő


A színek fontossága

A szecesszió iparművészeti alkotásai közül jelentősek az ötvösművészeti munkák is. Mivel a tárgyak többnyire növényi mintákra épülő díszítései markánsak, ezért a hozzájuk párosított színeknek fontos szerepük van abban, hogy túldíszített, avagy elegáns hatást érünk el. Meggypirossal és bordóval kombinálva meleg és nemes összhatást teremthetünk.

Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban

Mit? Hol? Bordó lenfutó: 3690 Ft, Kika Budaörs; lenszalvéta: 790 Ft, Coin; ezüstszínű tál: 1190 Ft, Coin; ezüstözött szecessziós kínálótál: 65 000 Ft, Anni Domini; Tiffany pipacsos lámpa: 56 000 Ft, Míves Üvegstudió; bordó asztali termésdekor: 990 Ft, Kika Budaörs

Puha, nemes textilek

A hálóban kimondottan jól mutat az aranyszín. Egy jól megválasztott tapétával előkelő, elegáns hátteret adhatunk a fekhelynek. Válasszunk minőségi alapanyagokból készült ágyneműt, kiegészítőket, ezek nemesebbé teszik az enteriőrt. A míves éjjeli lámpát kiemelhetjük, ha egyszerű vonalvezetésű éjjeli szekrénykére helyezzük.

Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban

Mit? Hol? Lila ágyneműszett: 6990 Ft, Coin; lila takaró: 11 490 Ft, Coin; ágytakaró: 48 490 Ft, Coin; leveles párna: 6990 Ft, Coin; csíkozott párna: 6490 Ft, Coin; csigás türkiz párna: 6490 Ft, Coin; art deco lámpa: 150 000 Ft, Artcore; szecessziós sárga üvegváza: 20 000 Ft, Lakás és Miliő; arany pöttyös váza: 5490 Ft, Coin; rózsadekor: 890 Ft, Kika Budaörs; arany mozaiktálka: 4190 Ft, Coin


A kevesebb több

Bár kevésbé ismert, a szecessziónak van egy geometrikus „vonala” is. Akik nem igazán hívei az organikus és növénymintáknak, vásároljanak szolidabban díszített, egyenes vonalvezetésű bútorokat. Férfias terekbe is tökéletes választás.

Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban
Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban

Mit? Hol? Ezüstlapokkal borított francia art deco reliefe: 650 000 Ft, Artcore; art deco gyümölcsöstál: 45 000 Ft, Artcore; zöld váza: 12 390 Ft, Kika Budaörs

Figyelj az arányokra!

Fantasztikus mintákat alkothatunk a fürdőszoba falára mozaikokból. Arra ügyeljünk, hogy a mosdó inkább minimál stílusú legyen, hogy a túldíszítettség ne váljon az összkép hátrányára. Az aranyszínt érdemes néhány fürdőszobai kiegészítőn visszacsempészni.

Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban
Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban

Mit? Hol? Arany mozaikpohár: 5490 Ft, Coin; fehér gyöngyös dobozka: 1190 Ft, Coin; arany mécsestartó és díszdoboz: 6990 Ft, Coin; lila szecessziós váza: 35 000 Ft, Lakás és Miliő; virágdekor: 1190 Ft, Coin; lila gyöngyös kistükör: 1490 Ft, Coin

Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban
Fotó: Imre Barnabás  

Cikkünk az Otthon magazin 2011. januári számából közölt részletet.

Ízelítő a tartalomból:

– 4 tipp, hogyan harmonizáljuk a régi és az új értékeket
– Szirmok és csillagok
– Egy kis hazai thai
– Keretezd be!

Extra tipp: még több lakberendezési tippet, ötletet találsz az Otthon magazin honlapján: www.otthon.hu »

Klimt elhintett csókjai - szecesszió a lakásban4 elképesztő virágbolt
Virágot bármelyik virágboltban lehet venni, azonban olyan üzleteket kerestünk, ahol ezenfelül akad még egy kis káprázat és varázslat. Élet a celofánba csomagolt szegfűn túl. »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top