Otthon

Néhány kattintás, és sokat megtudhatsz a lakásodról

Pénznyelő lakásban élsz, és az energiaszámláid jóval magasabbak az átlagosnál? Kíváncsi vagy, milyen kategóriába tartozik a házad: energiatakarékos A, vagy éppen "pazarló" E?

Mennyit tudnál vajon javítani lakásod energiafogyasztásán egy tetőszigeteléssel vagy a fűtésszabályozással? Próbáld ki az online Lakcímke kalkulátort és sok más, otthonoddal kapcsolatos kérdésre is választ kaphatsz.

Az Energia Klub és az Energiahatékonysági Klaszter Magyarországon először és egyedülálló módon elkészített egy játékos online kalkulátort, amelynek segítségével képet kaphatunk arról, hogy az épület, amelyben élünk, milyen energetikai állapotban van.

A kalkulátor lényege, hogy egyszerű, mindenki által könnyen érthető kérdéseken keresztül vezeti a felhasználót az értékelésig. Olyan kérdésekre kell választ adni, amellyel a legtöbb ingatlantulajdonos nagyjából tisztában van: például van-e lakott tetőtér, milyenek az ablakok, mivel szabályozható a fűtés, mikor épült a ház? A megértést látványos ábrák könnyítik meg, de ha esetleg egy-egy kérdésnél mégis elakadunk, akkor az értelmezést a honlapról letölthető Lakcímke kiadvány is segíti. A válaszok alapján a képekkel és komoly műszaki háttérrel egyaránt megtámogatott szoftver becslést ad a lakás energiaosztályára.

Néhány kattintás, és sokat megtudhatsz a lakásodról

A kalkulátorral egyúttal kipróbálhatjuk azt is, hogy például a szigetelés vagy a fűtésszabályozás mennyit tudna javítani a lakás energiafogyasztásán. De a kalkulátor használata nem csak azért hasznos, mert hozzávetőlegesen megmondja, milyen kategóriába tartozhat a házunk. Azzal, hogy megválaszoljuk a nagyjából másfél tucat kérdést, egyben végig is gondoljuk, mennyi minden befolyásolja a lakásunk energetikai állapotát, ez pedig megtakarításra ösztönözhet!

Bár a játékos kalkulátor nem pótolja az energetikai tanúsító részletes műszaki számításokon alapuló munkáját, az energiatanúsítványt (lakcímkét), mégis segít abban, hogy megértsük, mi is zajlik a tanúsítás hátterében.

Talán hallottál már róla, hogy 2012-től hazánkban használt épületekre is kötelező lesz az energiatanúsítvány. Az online kalkulátor bepillantást enged a tanúsítás folyamatába is: mi van a papír mögött, mi történik a tanúsítás során, mit vizsgál a tanúsító a lakásban, mit jelent a sok színes csík és a hozzá tartozó betűk?

Aki kedvet kapott, hogy otthonára egy „igazi” energiatanúsítványt készíttessen, az a Lakcímke oldalon ehhez is segítséget kap. Az itt található tanúsítói adatbázisban (www.lakcimke.hu/tanusitok) egy helyen, felhasználóbarát felületen keresgélhet a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara közel 100, tanúsításra jogosult, energetikában jártas és elhivatott szakértője között. Az oldalon emellett az épületek energetikai tanúsításának jogszabályi hátteréről is olvashatunk, de aki egyszerűen csak spórolni szeretne a villany- és gázszámláján, annak is érdemes a honlap gyakorlati kérdései között böngésznie.

Bővebben: www.lakcimke.hu »
www.lakcimke.hu/kalkulator »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top