Otthon

Dekorálj almával: 2 ötlet téli délutánokra

A hamar estébe hajló, hosszú téli délutánokat töltsük jó hangulatban. Készítsünk például szezonális dekorációkat: almakoszorút, kézmelegítő poharakat. Kreatív tippek kezdőknek és haladóknak.

Üljük körbe az asztalt, rajta egy tál alma, néhány pohár forralt bor – a gyerekeknek almalé –, gyújtsuk meg a lángot a kerámia almapároló alatt, és már bele is kezdhetünk a különféle díszítő apróságok gyártásába. A keskeny, piros kockás szalag legyen visszatérő motívumunk. Indításként ezekből kössünk masnikat az almaszárakra, és ahogy telik az idő, szemezgethetjük is az elkészült falatokat.

 Koszorúba karikázva

Koszorút még a gyerekek is fűzhetnek szárított almából. Ezeket drótra fűzve hajlítsuk karikába, majd tekerjük körbe kockás szalaggal. Az alapanyagot megkaphatjuk a hobbiboltokban, de magunk is elkészíthetjük.

Szeleteljük fel keresztben az almát, mártsuk citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg, és tepsiben szétterítve a fűtőtest közelében lassan szárítsuk ki a szeleteket. A koszorú közepébe helyezzünk egy almát, amelybe késsel vághatunk helyet a mécsesnek. Egy tortatálon „szervírozva” minden konyhában jól mutat.

Katt a képre a teljes méretért!

Katt a képre a teljes méretért!
 Kézmelegítő poharak

Dekorálj almával: 2 ötlet téli délutánokraA forralt bort nemcsak bögrékbe, hanem hőálló poharakba is tölthetjük. Hogy kényelmesen tudjuk megfogni, varrjunk rá hengeres filcruhát. Ez az anyag elég vastag ahhoz, hogy megvédje kezünket a pohár forróságától.

Stílusosan díszíthetjük almasziluettel, amit csak ki kell vágnunk az anyagból. A kockás szalag itt is megjelenhet, szegélyként öltögessük fel a filcpalástra alulra és felülre is.

Alapanyagok:

•    fehér dekorfilc
•    kockás szalag, 1-2 cm széles
•    fehér, osztott szálú hímzőfonal

Egyéb kellékek:

•    hímzőtű
•    tű, fehér cérna
•    hegyes olló
•    puha ceruza
•    gombostű

1.  A filcből vágjunk 9 cm széles csíkot, melynek hosszúsága 3 cm-rel legyen nagyobb, mint a pohár kerülete. Vágjunk két, a filccsíknál valamivel hosszabb, a pohár átmérőjénél pedig kicsivel nagyobb darabot a kockás szalagból. Rajzoljuk fel a filccsík hátoldalára az almamintát, és vágjuk ki.

2.  Borítsuk a filccsíkot a pohárra, jelöljük a minta két oldalán a pohár felezővonalát egy-egy gombostűvel. Fércelőöltéssel, fonallal varrjuk fel a hosszabb szalagokat a filccsík két szélére. A palást aljára kerülő szalag alá csúsztassuk be a rövid szalag két végét (a poharat tartja), a gombostűkkel jelölt helyekre.

Dekorálj almával: 2 ötlet téli délutánokra

3.  A palástot színoldalával befelé terítsük a pohár köré, gombostűvel tűzzük össze szorosan a két végét, azután húzzuk le a pohárról, és varrjuk össze. A varrásráhagyást vágjuk keskenyre. Fordítsuk ki, és húzzuk a pohárra alulról.

Cikkünk a Praktika magazin januári számából közölt részletet.

Ízelítő a tartalomból:
– Ujjbábok ismerős arcokkal
– Ravasz rókakötés
– Stílusváltás nyírfák hangulatában
– Gyerekek állati jó társasága
– Dekoratív ékszertartó
– Hóidéző díszek
– Ne bízzuk a véletlenre: szerencsehozó tippek
– Szélforgó táncosok a kézben

Dekorálj almával: 2 ötlet téli délutánokra

Hólepel alatt: 2 inspiráló dísz a lakásba »

– Flakonröfi és kutya, csak hasznosan!
– Lakomák után is újra fitten
– Torta marcipánmalacokkal
– Borbás Marcsi receptje: harcsafilé sós rétessel

A Praktika magazin honlapja: www.praktika.hu »

Alkotó és stylist: Kubinyi Szilvia
Fotó: Kurdi Zoltán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top