Üljük körbe az asztalt, rajta egy tál alma, néhány pohár forralt bor – a gyerekeknek almalé –, gyújtsuk meg a lángot a kerámia almapároló alatt, és már bele is kezdhetünk a különféle díszítő apróságok gyártásába. A keskeny, piros kockás szalag legyen visszatérő motívumunk. Indításként ezekből kössünk masnikat az almaszárakra, és ahogy telik az idő, szemezgethetjük is az elkészült falatokat.
Koszorúba karikázva |
Koszorút még a gyerekek is fűzhetnek szárított almából. Ezeket drótra fűzve hajlítsuk karikába, majd tekerjük körbe kockás szalaggal. Az alapanyagot megkaphatjuk a hobbiboltokban, de magunk is elkészíthetjük.
Szeleteljük fel keresztben az almát, mártsuk citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg, és tepsiben szétterítve a fűtőtest közelében lassan szárítsuk ki a szeleteket. A koszorú közepébe helyezzünk egy almát, amelybe késsel vághatunk helyet a mécsesnek. Egy tortatálon „szervírozva” minden konyhában jól mutat.
Kézmelegítő poharak |
A forralt bort nemcsak bögrékbe, hanem hőálló poharakba is tölthetjük. Hogy kényelmesen tudjuk megfogni, varrjunk rá hengeres filcruhát. Ez az anyag elég vastag ahhoz, hogy megvédje kezünket a pohár forróságától.
Stílusosan díszíthetjük almasziluettel, amit csak ki kell vágnunk az anyagból. A kockás szalag itt is megjelenhet, szegélyként öltögessük fel a filcpalástra alulra és felülre is.
Alapanyagok:
• fehér dekorfilc
• kockás szalag, 1-2 cm széles
• fehér, osztott szálú hímzőfonal
Egyéb kellékek:
• hímzőtű
• tű, fehér cérna
• hegyes olló
• puha ceruza
• gombostű
1. A filcből vágjunk 9 cm széles csíkot, melynek hosszúsága 3 cm-rel legyen nagyobb, mint a pohár kerülete. Vágjunk két, a filccsíknál valamivel hosszabb, a pohár átmérőjénél pedig kicsivel nagyobb darabot a kockás szalagból. Rajzoljuk fel a filccsík hátoldalára az almamintát, és vágjuk ki.
2. Borítsuk a filccsíkot a pohárra, jelöljük a minta két oldalán a pohár felezővonalát egy-egy gombostűvel. Fércelőöltéssel, fonallal varrjuk fel a hosszabb szalagokat a filccsík két szélére. A palást aljára kerülő szalag alá csúsztassuk be a rövid szalag két végét (a poharat tartja), a gombostűkkel jelölt helyekre.
3. A palástot színoldalával befelé terítsük a pohár köré, gombostűvel tűzzük össze szorosan a két végét, azután húzzuk le a pohárról, és varrjuk össze. A varrásráhagyást vágjuk keskenyre. Fordítsuk ki, és húzzuk a pohárra alulról.
Cikkünk a Praktika magazin januári számából közölt részletet.
Ízelítő a tartalomból:
– Ujjbábok ismerős arcokkal
– Ravasz rókakötés
– Stílusváltás nyírfák hangulatában
– Gyerekek állati jó társasága
– Dekoratív ékszertartó
– Hóidéző díszek
– Ne bízzuk a véletlenre: szerencsehozó tippek
– Szélforgó táncosok a kézben
Hólepel alatt: 2 inspiráló dísz a lakásba » |
– Flakonröfi és kutya, csak hasznosan!
– Lakomák után is újra fitten
– Torta marcipánmalacokkal
– Borbás Marcsi receptje: harcsafilé sós rétessel
A Praktika magazin honlapja: www.praktika.hu »
Alkotó és stylist: Kubinyi Szilvia
Fotó: Kurdi Zoltán