Otthon

Noé bárkája hamarosan útra kész

Bár még csak a tervezőasztalon létezik, illetve ringatózik az önfenntartó vízi ökohotel, megálmodói szerint akár életek ezreit mentheti meg a nem túl távoli jövőben. Szél-, nap- és termikus energia – mindent felhasznál majd a túlélésért a lubickoló üveggömböc.

Sokan sokféleképpen vetették már papírra vagy álmodták vászonra, hogy élünk majd a jövőben. A legújabb fantazmagória egy „Bárka” névre keresztelt úszó szálloda, az orosz Remistudio által tervezett Ark Hotel. Az építményt úgy tervezték, hogy ellenálljon az emelkedő vízszint okozta árvizeknek, és menedéket nyújtson vendégeinek mindenféle szökőár és egyéb természeti katasztrófák ellen. A díjnyertes építészek egy olyan modern kori bárkát álmodtak meg, ami kibírja akár a földrengések okozta lökéshullámokat is. A kagyló alakú behemót küllemre pont úgy fest, mintha Noé bárkáját keresztezték volna egy ’70-es évekbeli sci-fi film egy díszletével.

Úszó hotel

Úszó hotel

 
A szálloda energiafelhasználását öko-energiaforrások fedezik. Felületén napelemek találhatók, a vízből termikus energiát nyer, a szél energiáját pedig elektromos energiává alakítja. A fedélzetén kialakított ökoszisztéma biztosítja a friss, tiszta levegőt, az élethez elengedhetetlen édes vízforrást és az élelem egy részét is.
A mesterségesen létrehozott bioszféra célja tehát, hogy biztonságos, zárt menedéket nyújtson egy lehetséges katasztrófa esetén. Nem kérdés azonban, hogy erre a bárkára nem akárki szökkenhet majd fel, hanem borsos áron foglalhatók rá jegyek.

Úszó hotel

Úszó hotel

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top