Otthon

Ne adj kulcsot a betörőnek!

Nincs feltörhetetlen ajtó és kijátszhatatlan biztonsági rendszer, de legalább nehezítsük meg a betörő dolgát annyira, hogy messzire elkerüljön minket.

Alapigazság: védekezni mindig bonyolultabb, mint támadni. Sajnos nincs olyan zár vagy biztonsági rendszer, amit ne lehetne feltörni, csak idő és megfelelő eszköz kell hozzá. Idővel azonban szerencsére nem állnak jól a betörők. Minél tovább tart egy biztonsági rendszer feltörése, minél speciálisabb eszközöket igényel és minél nagyobb zajjal jár a “munka”, annál kevésbé lesz kívánatos célpont, mert nagy a lebukás veszélye.

Ne adj kulcsot a betörőnek!Rés a falon: ajtó, ablak

Egészen ritka (bár előfordulhat), hogy a betörők a falat bontják ki, sokkal gyakrabban használják a falon már meglévő „lyukakat”: azaz az ajtót és az ablakot. Minden fizikai akadály, akár egy redőny is elgondolkoztatja a „támadót”, mert redőnyt kibontani nem a legcsendesebb művelet és nem is két percig tart.

Profibb védekezést feltételez az ablakra szerelt rács, azonban csak akkor, ha a falra nem kívülről csavarozták fel. Muszáj ugyanis a betörő fejével gondolkodni: amit egyszerűen fel lehet szereli, azt egyszerűen le is lehet szerelni. Tehát a rács legyen benne a falban, vagy úgy legyen rögzítve, hogy azt kívülről ne lehessen megbontani. A rács belülről is felszerelhető, ha az ablak elé keresztbe kerül egy rúd, amely megakadályozza az ablak teljes nyitását, csak a bukó módot teszi lehetővé.

A nyitva hagyott ajtó nagy csábítás a besurranó tolvajoknak. Mindig zárjuk be az ajtót, ha otthon vagyunk, és nappal van, akkor is. A legjobb, ha bejárati ajtónk biztonsági ajtó. Egy ajtó csak akkor lehet biztonsági ajtó, ha a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetségének) próbáját kiállta. A legalacsonyabb biztonsági kategória a 3 perces ajtó, amely 3 perces intenzív betörési kísérletnek ellenáll. Vannak 5, 10 és 15 perces ajtók. A minőségi besorolás során nemcsak az áttörésre fordított időt vizsgálják, hanem az egyes osztályoknál a használt eszközök is változnak. A 15 perces ajtóknak már nemcsak a 3 perces ajtóknál használt csavarhúzókkal, csőfogóval, feszítővassal és ékekkel szemben kell ellenállónak lennie, hanem a kalapácsnak, hidegvágónak, fejszének, vésőnek, fúrógépnek, lemezollónak, elektromos fűrésznek és sarokcsiszolónak is. Az ajtó minősítéséről a MABISZ tanúsítványt állít ki, biztonsági ajtó vásárlásakor érdemes ezt elkérni, meggyőződni létéről.

Azonban itt még nincs vége a megfelelő körültekintésnek, mert a biztonsági ajtót a biztonságtechnikai előírásoknak megfelelően kell beszerelni. Nincs annál kellemetlenebb, ha tokkal együtt esik ki az ajtó, ha valaki nekitámaszkodik. Az ajtóra érdemes költeni – hiába kóstál akár több százezer forintot, megéri, hogy a betörők „túl macerásnak”, túl kockázatosnak találják a feltörését.

Ki feküdt az én ágyacskámban?

A riasztók a leghatékonyabbak akkor, ha egy figyelőrendszerbe fut be a riasztás
A riasztók akkor hatékonyak igazán, ha
a riasztás megjelenik egy figyelő-
rendszerben is.

A lakások és házak biztonsági rendszerének fontos része a riasztórendszer. Az ajtóknál és ablakoknál elhelyezett nyitásérzékelők, valamint a teret figyelő mozgásérzékelők riasztanak, ha illetéktelen lép az otthonunkba. Persze akkor is riasztanak, ha mi voltunk túl lassúak a riasztó kikapcsolása közben.

Mivel a riasztóknak szükségük van áramforrásra, ezért a kiiktatás elkerülése miatt rendelkeznek akkumulátorral, illetve a vezetékes telefonos riasztással (el tudja vágni a telefonvezetéket a betörő) ellentétben a mobil riasztás szintén tartogat előnyöket. A riasztók akkor igazán hatékonyak, ha nemcsak a nagyvilágba, azaz helyileg riasztanak, hanem a riasztás megjelenik egy figyelőrendszerben. Éppen ezért nemcsak a riasztók bekötésének díjával (kb. 50.000-több százezer Ft), hanem a „figyelem”, azaz a távfelügyelet havi díjával (2.000-8.000 Ft körül mozog, a megrendelt szolgáltatásoktól függően) is számolni kell.

A távfelügyeleti megállapodás során a szerződés általában tartalmazza, hogy a riasztásra hogyan reagál a szolgáltatást nyújtó cég (kivonul, rendőrt hív, értesíti a tulajt) és a havi díjba hány téves (ajjaj, elfelejtettem kikapcsolni a riasztót) riasztás fér bele. Általában nem sok, és a kereten felüli riasztásokat szintén kiszámlázzák.

A riasztórendszereket telepítő cégek általában egyedi felmérés után tudnak javasolni biztonsági rendszert és mondanak árat, mert a nyitás és mozgásérzékelők elhelyezése szaktudást igényel. A rendszer kialakítása természetesen függ a ház vagy lakás méretétől és egyedi megoldásaitól. A megfelelő óvatosság azonban megéri az árát, mert a besurranó tolvajokkal ellentétben a „haditervvel” érkező tolvajok az egész lakást kirámolhatják.

Tudtad?
Létezik kisállat-biztos riasztórendszer is – tehát csak azért, mert otthon cicát tartasz, még nem kell lemondanod a biztonságról.

Apró trükkökkel tovább növelhetjük biztonságérzetünket: banális, de a függönyök szintén megakadályozzák a kíváncsi tekintetek kutatását. Érdemes portánkat átnézni a betörő szemével, és kitérni a legvadabb ötletekre is. Vajon befér egy ember a WC apró szellőztetőablakán? Ha a vasárnapi sziesztakor elalszik a család, nem kellene ráfordítani a zárat? A biztonsági lánc és az ajtópántok szintén fokozzák a védelmet, de van néhány egészen elképesztő házi praktika is:

Régi praktika: elfordított kulcs a zárban
Régi praktika: elfordított kulcs a zárban

• A bejárati ajtó kiékelése vasalódeszkával vagy székkel. Az biztos, hogy az ajtó elé helyezett tárgyak nem óvnak meg a betörőktől, de legalább akkora zajt csapnak, hogy meghalljuk, ha valaki az ajtónknál matat.

• Régi záraknál (amelyek kulcslyukán át lehetett látni), előfordulhatott, hogy a kulcsot kilökték és egy tolvajkulccsal bejöttek a betörők, ezért sokan még most is úgy hagyják a zárban a kulcsot, hogy ne lehessen kilökni. Ha üveges (értsd: könnyen betörhető) ajtónk van, akkor ez inkább felelőtlenség – ebben az esetben a kulcs legyen minél távolabb a zártól.

• A kilincsre állított pohár vagy üveg a csörömpölésével riaszt, ha valaki lenyomja a kilincset.

• Az ajtó elé felszerelt, éjszakára elhúzott nehéz súlyú függöny, drapéria is plusz egy nehezítő tényező, pláne, ha egy kolompot akasztunk a karnisra.

• Vannak, akik a nagy fényerejű mozgásérzékelős lámpákra esküsznek.

• Ha riasztód van, már az is eltántoríthatja a betörőt, ha kiteszel egy matricát a szolgálattól, hogy náluk véded a házad.

• A bejárati ajtó közelében (cserép vagy lábtörlő alá) elrejtett kulcs tönkreteszi a védelmi rendszert és kicsit se nevezhető biztonságosnak.

 

További ötletek: riaszto.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top