Otthon

Ennivaló vízidisznók születtek az Állatkertben

Újabb fejezet kezdődött az állatkerti kapibarák családregényében, Fruzsina és Roger nászából ugyanis december végén három kölyök született.
Három kicsi vízidisznó az Állatkertben

Zsákbamacska: cica szoptatja Alphie-t, a kismalacot »

Az apróságok az Állatsimogató szomszédságában található Dél-Amerika Házban ismerkednek a világgal, mi is itt találkozhatunk velük. A kicsik még anyatejen élnek, de időnként már szilárd táplálékkal is próbálkoznak.

A szülők „románca” 2007-ben kezdődött. Az akkor még csak féléves nőstény Hannoverből érkezett Budapestre a már korábban itt élő, négy évvel idősebb hím mellé. A vízidisznópár nászából 2008 áprilisában születtek az első kölykök, és azóta már több alkalommal is életet adtak egy-egy alomnyi „vízimalacnak”.

Amíg a rágcsálók többségénél az újszülöttek meglehetősen fejletlenek, a kis vízidisznók világrajövetelük után néhány órával már vígan szaladgálnak és követik a felnőtteket. Bármennyire is aprócskák, már ebben a korban is jellemző rájuk a kifejlett állatoknál megfigyelhető, rendkívül komolynak tűnő ábrázat, mufurc „arckifejezés”.

Három kicsi vízidisznó az Állatkertben

Tudtad? Az első három hónapban nemcsak az anya, hanem a csoport más nőstényei is szoptathatják a piciket, habár a budapesti állatok esetében ez nem fordulhat elő, hiszen Fruzsina az egyetlen felnőtt.
Tudtad? Az első három hónapban nemcsak az anya, hanem a csoport más
nőstényei is szoptathatják a piciket, habár a budapesti állatok
esetében ez nem fordulhat elő, hiszen Fruzsina az egyetlen felnőtt.

A vízidisznó a legnagyobb ma élő rágcsálófaj – a kifejlett állatok akár 65 kg-ot is nyomhatnak. A faj Dél-Amerikában őshonos, magyar elnevezését elsősorban annak köszönheti, hogy különösen kedveli a vizes élőhelyeket, a gyenge sodrású folyóvizeket. A sertésfélékhez nincs túl sok köze, viszont aránylag közeli rokonságban áll a jól ismert tengerimalacokkal. A vízidisznó őshazájában nem számít ritka állatnak, annak ellenére, hogy Dél-Amerikában sok helyen gasztronómiai jelentősége is van ezeknek a jószágoknak. Persze Budapesten nem kell ilyen szörnyű végtől tartaniuk a malackáknak.
Tipp: Akárcsak a többi állatkerti állatnál, természetesen a kis vízidisznók esetében is lehetőség van azok jelképes örökbefogadására.

Fotó: Bagosi Zoltán
Forrás: www.zoobudapest.com »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top