Otthon

Világsiker: magyar lett az év épülete

Kolumbiai, spanyol és macedón remekműveket utasítottunk magunk mögé. A badacsonytomaji Laposa Pincészet ezzel az eredménnyel felkerült a nemzetközi térképre – építészeti szempontból legalábbis mindenképpen.
Magyar borház lett az év épülete

Legtitokzatosabb bloggerünk, Bertóty Eszter »

A világ legjobb ipari épülete címet 2010-ben a Kis Péter és Molnár Bea által tervezett Bazalt Borház – Laposa Pincészete nyerte el.

A versenyt, melyben 14 kategóriában keresték a világ legjobb épületeit, a világ egyik leglátogatottabb online építészeti magazinja, az ArchDaily írta ki. A Building of The Year fináléjában 70 projekt mérkőzött meg egymással, és több mint 30 ezer szavazat érkezett be a szavazatok lezárásáig.

Lenyomtuk a generátorházat!

A Bazalt Borház az ipari épület kategóriában került a döntőbe. Vetélytársai egy kolumbiai generátorház, egy spanyol, illetve egy macedón borászat és egy chilei ásványvízüzem voltak. A végeredményt a közönség szavazata döntötte el.

A Laposa pincészet - © archdaily.com
A Laposa pincészet – © archdaily.com

A tervezők két éven át dolgoztak a borászat tervein: úgy vetették be a legmodernebb megoldásokat, hogy közben megtartották a hagyományos Balaton-felvidéki stílusjegyeket is. Kis Péter szerint pont ez volt a siker kulcsa: azért kerülhetett be az épület a legjobbak közé, mert nem szakítottak a tradíciókkal. A hagyományos présházakra jellemző építészeti jegyeket öntötték modern formába, melyek egyedülálló megoldásokkal illeszkednek a tájba. A pincészet épületének homlokzata kúszó, tekeredő szőlőindákat idéz, ezeket egyedi tervek alapján faragták ki. Az épület a legapróbb részletekig átgondolt kívül-belül, összhangba hozza a modern építészetet, a világszínvonalú borászati technológiát és a hatékonyságot.

Fotó: www.laposa.hu
Fotó: www.laposa.hu

 

Fotó: www.laposa.hu
Fotó: www.laposa.hu

 

A Laposa Pincészet honlapja: www.laposa.hu »

Tipp: nézd meg a többi kategóriagyőztes épületet is! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top