Otthon

Bálint gazda tanácsai – Februári teendők a kertben

Bálint Györgyért keddi balesete miatt több tízezren aggódnak. Az ország kertészének februári kerti tanácsait adjuk most közre - sok erőt kívánva neki a felépüléshez.
Dr. Bálint György kert rovata

Élet-halál között lebeg Bálint gazda » 

Kedves Húgom!

Január közepe óta figyelem az ablakomból: először csak egy, azután napról napra több bújt elő és nyitotta ki fehér harangocskáját. És kitartottak a zord fagyokban, az északi szélben és a hó alatt még hetekig. Most vannak a csúcsformájukban! És talán nem sértődnek meg, ha két-három hét múlva át kell adniuk az irántuk tanúsított érdeklődést utódaiknak, a nárciszoknak, a jácintoknak és a tulipánoknak!
A kertészkedők számára rövidesen véget ér a pihenés időszaka. Sok és fontos munka vár rájuk a birodalmukban, ezért most jól ki kell használni az időt a veteményeskert vetésforgójának megtervezésére, a virágágyak és balkonládák palántáinak felnevelésére és a kerti eszközök, szerszámok és gépek karbantartására.

Február második felében – fagymentes napokon – már el kell kezdeni a gyümölcsfák és gyümölcsbokrok tavaszi metszését. Legkorábban rügyezik a köszméte, a ribiszkebokor és málnatő, ezért kezdjük a munkát ezekkel. Az előző kettő koronáját meg kell ritkítani és a túlságosan megnőtt, a felkopaszodott, beteg és törött vesszőket vissza kell vágni. A málnabokrok tavaly letermett vesszőit (feltéve, hogy ez ősszel nem történt meg) tőből ki kell metszeni és a termő vesszőket 120–150 cm magasságra be kell kurtítani.

Dr. Bálint György kert rovataMeg lehet metszeni a mandula-, a cseresznye-, a meggy-, a szilva-, az alma- és a körtefák koronáját, ilyenkor a törött, beteg, egymást keresztező, a korona belseje felé törekvő, valamint a párhuzamosan növekvő vesszőket eltávolítjuk.

Az idősebb vázágakon növekedett, sűrűn álló, igen erőteljes fattyúvesszőket egymástól tenyérnyi távolságra megritkítjuk és a megmaradó vesszőket arasznyira visszavágjuk. Így áttekinthető, napsütötte levegőjárta koronát kapunk.
Most kell megmetszeni a nyáron virágzó, lombhullató díszbokrokat is.

Hát ennyi fért a mai levelembe, kedves Húgom. Sikeres munkát kívánok Neked és e levél Olvasóinak, akiknek azt javaslom, hogy kérdéseiket a www.balintgazda.hu honlapra szíveskedjenek küldeni.

Kelt Kertvárosban, a 2011. esztendő februárjának elején.

Dr. Bálint György kert rovataA cikk nyomtatásban a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.

Az e heti lap tartalmából: 

  • Nők Lapja vita a béranyaságról
  • Rúzsa Magdi: „Az éneklés után megvalósítom a második gyerekkori álmomat”
  • Wellnesshétvége a barátnőmmel
  • Külföldön dolgozik a családtagja? Tippek gyötrő honvágy ellen
  • Utánajártunk: 1000 helyett 1 kártya
  • Sztárinterjú Elton Johnnal
  • Hogy élnek az izraeli nők?
  • Marton Levente: A halhatatlan csirkemáj   

Előfizetnél a Nők Lapjára? Itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top