Otthon

Takarítás taktikusan

Te hogyan takarítasz? Halogatod, aztán egyszer odacsapsz, vagy apránként, óvatosan csinálod? A tavaszi nagytakarítások idején nem árt ráhangolódni a feladatra, amihez szerencsére segítséget is kaphatunk.

Ez is olyan, mint a sminkelés, az edzés vagy a bevásárlás. Alapvetően élvezetes tud lenni, de a legjobb persze utána, amikor a kész eredményt élvezzük. További hasonlóság, hogy a takarításhoz is mindenkinek megvannak a jól bevált eszközei, a „tuti” módszerei. Rövid bepillantás néhány tipikus stratégiába.

Takarítás taktikusan

 

A szervezett („Itt egy kicsit, ott egy kicsit.”)

Irigylésre méltó összeszedettséggel elosztja a teendőket több napra. Így nem egyszerre kell heroikus erőfeszítéseket tennie. Fokozatosan takarít, például helyiségenként, vagy fázisokra osztva, például egyik nap a porszívózást elvégezve, másnap a feltörlést, és így tovább. Ehhez a taktikához nagyon jól passzolnak a listák, jó érzés újabb és újabb részfeladatokat kipipálni. És a hétvégéből így bőven futja szabadidőre is!

 

A hős („Takarítok, amíg bírok.”)

Az ő megközelítése pont ellentétes az előző típussal. Ő bizony halogat, halogat, amíg már szinte tarthatatlan a helyzet, és aztán egyetlen hatalmas erőfeszítéssel, egy óriási, végkimerülésig tartó lendülettel egyszerre megcsinálja az egész takarítást. A nagy akcióra a hétvége kínálkozik, és így be kell áldoznia egy szabadnapot, de ennek a döntésnek is megvannak az előnyei. És nem utolsó érzés az sem, amikor szombat este tízkor a legvégső fázist, például az erkély felmosását is abszolválva, kimerülten, de boldogan elnyúlhat valaki a kanapén a tiszta lakásban…

 

A megosztó („Több kéz, több partvis.”)

Egy másik iskola szerint a takarítás is lehet közösségi, de legalábbis párkapcsolati tevékenység. Ezzel sokan vitatkoznának, de tény, hogy amit többen csinálnak, az könnyebben és hamarabb készen van. Szerencsés esetben még vidámabban vagy szerelmesebben is. Persze a közös munka konfliktushelyzeteket is szülhet, főleg ha valaki erősen kontrolláló személyiség, és körülötte „nem lehet akárhogy” lakást takarítani…

 

Az elkerülő („Csináljátok helyettem.”)

Takarítóra bízza a munkát. Vagy azért, mert szerencsés anyagi helyzete révén megteheti, vagy mert bár nem dúskál a pénzben, mégis fontosabbnak tartja, hogy ezt az időt a családjára vagy magára fordíthassa. Nagy lakásban, házban élőknél gyakran ez az egyetlen reális alternatíva kosz ellen. Kompromisszumos megoldás, ha csak az esedékes nagytakarításra hív valaki segítséget, és egyébként maga veszi kézbe a porszívót, heti rendszerességgel.

Takarítás taktikusan

 

Mindegyik típus számára fontos, hogy a jó eredmény érdekében profi eszközökkel dolgozzon. Itt nemcsak a gépekre gondolunk, hanem például a textilrongyok helyett sok feladathoz ideálisabb háztartási papírtörlőkre. Ráadásul az említett papírtörlőkkel most komplett nagytakarítást vagy vadonatúj háztartási gépeket is nyerhetünk: Zewa nyereményjáték bővebben.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top