Otthon

Kertemben teremjen eper!

Az eper, vagy hagyományos magyar nevén szamóca, üde piros színével vidámságot varázsol a kertedbe, verandádra. Sokak kedvence ez a finomság, ám ára egyre csak felfelé megy a boltokban. Pedig csak egy kis bátorság és némi odafigyelés kell hozzá, hogy a te kerted is ilyen ínycsiklandó gyümölcsöt teremjen!

Kertemben teremjen eper!


Terem, terem

Többféle eperpalántát kapni az Oázisokban. A szép termésért az egyszer és a folyton termő fajtákat ültesd napfényes helyre. Először össze kell forgatni a földet természetes trágyával, majd a gyökerek számára kiásni a megfelelő, kis gödröt. Tedd bele a palántákat úgy, hogy a gyökereket a föld takarja, de a gyöktörzs, amiből a levelek nőnek, szabadon maradjon. A tőtávolság 40–50 cm, a sortávolság 70 cm legyen. Nyomkodd meg a talajt a tövek körül, öntözd be, végül mulcsozd az ágyást. Az epret ültetheted nagyméretű balkonládába is! Az egyszer termő szamócákon kora tavasszal jelennek meg a fehér virágok, késő tavasztól kora nyárig teremnek. Kora ősszel egy kevés másodtermésre is számíthatsz, de egész nyáron át csak a folyton termő fajta hoz gyümölcsöt.

Kertemben teremjen eper!

 

Betegség esetén

Kertemben teremjen eper!Ha véletlenül gombás fertőzést látsz valamelyik növényen – rothadnak a gyökerek, sárgás-barnásra színeződik a növény – mindenképpen vedd ki az ágyásból, és semmisítsd meg. Egy jókora adag földet is ki kell emelni a helyéről, hogy a fertőzés ne terjedjen. Egy kis ideig ne öntözd a környező részeket. Ha a környező palántákon is megjelenik, azokkal is járj el hasonló módon, és az egészséges növényeket gyorsan telepítsd máshova.

Mindmegette

A palánták heti kétszeri öntözést kívánnak, és kora tavasztól nyár végéig havonta egyszer adhatunk nekik kifejezetten ehető termést hozó palántáknak szánt tápoldatot, vagy kifejezetten epernek készült tápgranulátumot. De csak olyat, és csak az előírt mennyiségben! A zamatos piros epreket folyamatosan szedheted, de számolj azzal, hogy nem fog sok maradni a kosárkában!

 

www.oazis.hu

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top