Otthon

Neked is lehet ökokonyhád!

Neked és a családodnak is jót tesz, ha a konyhát természetesebb, környezettudatosabb módon használjátok. Hasznos tippek következnek, hogyan.

Neked is lehet ökokonyhád!Használd a konyhát!

A legalapvetőbb tanács: gyorséttermi vagy rendelt kaják helyett, amikor csak teheted, készítsd el magad az ételeket!

Hűtsd a gyümölcsöket és zöldségeket!

Köztudomású, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása egészséges. A hűtőszekrényben alakíts ki külön tárolóhelyet ezeknek termékeknek, ezzel meghosszabbíthatod az eltarthatóságukat.

Komposztálj!

Ahelyett, hogy a szemétbe dobnád a konyhában keletkező szerves hulladékot – például zöldségekről, gyümölcsökről levágott részek, kávézacc, kartonpapír – inkább komposztálj! Ha kertes házban laksz, alakíts ki kültéri komposztládát, ha pedig lakásban, szerezz be egy beltéri komposztáló berendezést. A komposzttrágyáért a kerti és a szobanövények is egyaránt hálásak!

Vásárolj energiatakarékos készülékeket!

Ha eljön az ideje, hogy lecseréld valamelyik konyhai gépedet, lehetőség szerint válassz helyette korszerű, energiatakarékos készüléket! Megéri a befektetés.

Ne vásárolj gyanúsan olcsó zöldségeket és gyümölcsöket!

Ha egy gyümölcs vagy zöldség gyanúsan szép, mindehhez képest pedig aránytalanul olcsón kínálják, bizony jó esély van arra, hogy azt nem biztonságos előírásoknak megfelelő módon termesztették, emiatt pedig akár mérgező anyagokat is tartalmazhat. Ha teheted, vásárolj biopiacon, vagy legalábbis tisztességes forrásból, például egy általad már ismert, megbízható zöldségestől!

Ne használj tapadásgátlóval bevont edényeket!Neked is lehet ökokonyhád!

Bár a tapadásgátlóval bevont edényeket valóban egyszerűbb használni és elmosni, az ily termékek jó része veszélyes vegyi anyagok felhasználásával készül, melyek a főzés közben keletkező magas hőmérsékleten a levegőbe, vagy ami még rosszabb, az ételeinkbe kerülhetnek, és károsíthatják az egészséget. Biztonságosabb, ha rozsdamentes acélból, öntöttvasból, hőálló üvegből vagy eloxált alumíniumból készült edényekben sütsz és főzöl.

Ne szennyezd az otthonod levegőjét sem!

Amerikai szakértők becslése szerint zárt térben akár ötször szennyezettebb lehet a levegő, mint a szabadban. A beltéri levegőszennyezés több forrása is a konyhában található: ilyenek például a konyhai gázkészülékek, vagy épp a mérgező anyagokat tartalmazó tisztítószerek. A gázkészülékek használatakor figyelj a megfelelő szellőzésre, a tisztítószerekből pedig válassz nem toxikus változatot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top