Otthon

Betörőbiztos ajtócsengőt talált fel egy tini

A brit Laurence Rook találmánya ügyesen elhiteti az ajtó előtt várakozókkal, hogy valaki van a lakásban, akkor is, ha nincs otthon senki.
 
13 éves fiú találta fel a betörőbiztos ajtócsengőt
 Fotó: Daily Mail

A Smart Bell, azaz a betörőbiztos ajtócsengő a mobiltechnológiát használja: ha valaki becsenget a lakásba, azonnal tárcsázza a tulajdonos számát, aki a telefonon keresztül egy jó minőségű kihangosító segítségével úgy beszélhet – várt vagy épp váratlan – vendégéhez, mintha csak személyesen állna az ajtó mögött. A berendezés mindemellett különféle hétköznapi zajokat is lejátszik, hogy még meggyőzőbb legyen a hatás, mintha valaki tartózkodna odabenn.

A 13 éves Laurence eredetileg egy iskolai pályázatra szánta a masinát, melyen azonban mégsem vehetett részt, mert a prototípus a megfelelő technikai háttér híján nem készült el a megadott határidőre. A fiú szülei azonban felismerték az ötletben rejlő lehetőséget és felkeresték vele a  család egyik barátját, Paula Wardot – aki 2004-ben elnyerte a legjobb női feltalálónak járó díjat Nagy-Britanniában –, végül ő segített minden szempontból működőképes formába önteni a találmányt.

A fiatal feltaláló ösztöndíjjal tanulhat tovább a jó nevű, londoni Trinity magániskolában, a Commtel Innovate távközlési cég pedig megvásárolta tőle a találmányt, melyből első körben 20 000 darabot terveznek piacra dobni. Ötletével a tinédzser eddig negyedmillió fontot, azaz 75 millió forintot keresett, melynek sorsáról egyelőre a szülei rendelkeznek: a tehetséges fiú majdani egyetemi tanulmányainak finanszírozására tartalékolják a pénzt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top