Otthon

Osszd meg a szemeted!

Ötletes kezdeményezéssel álltak elő a Newcastle Egyetem informatikushallgatói, mellyel a mértéktelen pazarlást szeretnék visszaszorítani.

Osztd meg a szemeted!A BinCam projektben részt vevő háztartásokban egy-egy okostelefonnal felszerelt szemetest helyeztek el, mely minden alkalommal, amikor a fedele lecsukódik, automatikusan fényképet készít a hulladékgyűjtő tartalmáról és a fotót azonnal elküldi a BinCam Facebook-oldalára.

A beérkezett fotókat a projekt vezetői minden héten kiértékelik és felhívják  figyelmet arra, hogy a hulladékokból mi mindent lehetett volna újrahasznosítani akár a háztartásban, akár azon kívül. „A BinCam nem csupán azt teszi lehetővé a résztvevők számára, hogy nyomon követhessék, ők maguk mit csinálnak, de a közösségi hálózat segítségével megfigyelhetik mások szokásait és visszajelzéseket is adhatnak, illetve kaphatnak. Ez segíthet megváltoztatni olyan emberek viselkedését is, akik egyébként nem lennének tisztában a tetteik következményeivel – magyarázta dr. Rob Comber pszichológus egy brit magazinnak nyilatkozva.

„Amikor valamit kidobsz, szinte rögtön meg is feledkezel róla, amint lecsukódott a szemetes fedele. Ha azonban a szemetedről készült fotó megjelenik Facebookon, kénytelen leszel emlékezni rá. Mintha csak a lelkiismereted szólna hozzád. Egyfajta nyilvános megszégyenítés óhatatlanul megjelenik persze a kísérletben, de ez inkább szórakoztató, mint megalázó” – mondta Anja Thieme, a projekt egyik vezetője.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top