Otthon

Takarékosságra szoktat az öko-mosógép

A mesében Pinokkió lelkiismeretét megszemélyesítő Jiminy Cricket – azaz Tücsök Tihamér – után elnevezett mosógép rászolgál a nevére.

Takarékosságra szoktat az öko-mosógépA Delfti Műszaki Egyetem kutatói által végzett felmérésekből kiderült: az embereket nagyon is érdekli a környezettudatos mosás, viszont összezavarja őket a megannyi tanács, mely e témában a legkülönfélébb forrásokból rájuk zúdul. Ebből kiindulva a holland intézmény a Philips céggel együttműködésben egy projektet indított, melynek célja egy olyan mosógép koncepciójának megalkotása volt, mely egyszerűen „neveli” használóját a környezettudatosságra.

A már küllemében is ökodizájnos, faborítású mosógépet olyan kijelzővel látták el, mely folyamatosan tájékoztatást ad a mosási folyamat aktuális állásáról és arról, hogy ennek során már mennyi áram, illetve víz fogyott. A tervező, João Rocha elképzelése szerint az adatokkal szembesülve a mosógép használójában lelkifurdalás ébred, ezáltal megfelelő motivációt kap arra, hogy jobban takarékoskodjon az energiaforrásokkal és a hagyományos helyett inkább a környezettudatos mosási programokat válassza. Szimpatikus ötlet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top