Egyszerűen szépnek látja a narancshéj élénk színű, strukturált felületét Ori Sonnenstein izraeli tervező. Sokáig gondolkodott azon, hogyan és milyen formában tudná hasznosítani az egyébként kukába kerülő héjakat.
Némi kísérletezés után rájött a megoldásra: a friss narancshéjat egészségre ártalmatlan impregnáló folyadékkal itatja át, és formákra húzva szárítja ki. Shealakkal dolgozik, de szóba jöhet még például tömény só- vagy cukoroldat is. Az így megedzett narancshéj, a „solskin” a mester szerint kivételesen engedelmesen idomul, és kiszáradva tartós, strapabíró használati tárgyként funkcionálhat.
Persze könnyű az izraeli tervezőnek, hiszen hazájában szinte egész évben kéznél van a friss narancs, így kedvére kísérletezhet. Most viszont nálunk is bőséges a citruskínálat, kapni kicsit, nagyot, óriást, akinek kedve van, most bátran próbálkozhat!
Ügyes hámozási technikával egész nagy héjdarabokat nyerhetünk egy-egy narancs, grépfrút vagy pomelo gyümölcs elfogyasztása után. Ha pedig a gyümölcshús kibányászására állunk rá pucolás helyett, szinte egész héjgömböket állíthatunk elő. Ezeket a nagyobb héjdarabokat aztán némi kikészítés után mi is csészévé, vázává vagy ügyes tálkává alakíthatjuk – ezek az eszközök nemcsak kedvesek és szépek, de egyben környezetbarátak is.
Ha kíváncsi vagy, miként lehet egy éléskamra polcát duplán használni, katt ide.