Otthon

Eltűnt a kulcsod? Szólj a megtaláló robotnak!

Tárgyakat megtaláló robotot fejlesztettek ki – hol máshol, mint Japánban. Elég elmondani neki, hogy a slusszkulcs tűnt el vagy a mobilt nem leled.

Eltűnt a kulcsod? Szólj a megtaláló robotnak!Az egy méter magas géplény főként rendetleneknek jön jól, mivel képes felismerni és meglelni a legkülönfélébb szanaszét hagyott dolgokat. Kifejlesztője a Hitachi cég.

A robot lelke két digitális kamera, amelyekkel lefényképezi és jegyzi tárgyakat, mi több, emberi arcokat, majd pedig képes felkutatni őket. Gazdájának elég megneveznie a keresett tárgyat, a műlény felkutatja azt, és odavezeti parancsolóját, vagy elmondja, hogy hol van, például „A karóra az íróasztalon van, elvezetem önt oda”.

A 13 kilós robot óránként 6 kilométeres tempóra képes, ami igencsak élénk léptű gyaloglás egy embernek. Tervezői szerint idős embereket sokféle módon segít majd a masina, amit egyelőre nem hoznak kereskedelmi forgalomba – addig marad a körberohangálás a lakásban, esetleg a fütyülős kulcstartó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top