Otthon

Tegyük arrébb ezt a falat!

Kockás papíron tervezni mindig könnyebb, mint megküzdeni a valósággal és valós problémákkal. Persze mindent lehet, ha semmi se drága… Kreatív lakásfelújítás illúzióromboló tényekkel.

Beleszeretni egy kedves, belvárosi lakásba és fejben vagy kockás papíron áttervezni pillanatok műve.

Tegyük arrébb ezt a falat!Legelőször azonban azzal a ténnyel kell szembenézni, hogy a régi bérházakat nem a 21. századi igények szerint építették, hanem két évszázaddal korábbi életstílushoz igazították. Később a kényelmes nagypolgári lakásokat feldarabolták. A végeredmény igazoltan lakható, azonban kicsit eltér álmaink lakásától. Egy falat „kicsit”, azaz fél méterrel arrébb rakni és a konyhát kibővíteni elméletben tollpihe könnyűségű, azonban amikor az építész az ötlet hallatán felhúzza a szemöldökét, sejthető, hogy az egyszerű kis ötlet súlyos anyagi következményekkel jár. Egy nagyjából jó lakás sok gondot és váratlan kiadást jelenthet.

Egy közfalat egyszerű mozgatni, azonban eleink más technológiával és szemlélettel építkeztek. Ami közfalnak mutatja magát, előfordulhat, hogy fontos szerepet játszik abban, hogy a ház homlokzata ne váljon le. Nem lehet lebontani, csak akkor, ha kiváltásra kerül. A lelkes lakberendezőknek máris az egyszerű bontás és falazás helyett egy drága és műszakilag bonyolult folyamattal kell szembenézniük. Ha átalakítást tervezel a lakásban, még a vásárlás előtt érdemes egyeztetni szakemberrel és az elképzeléseket üköztetni a valósággal, illetve felmérni a tervezett változtatások költségeit.

Leggyakrabban a falak nincsenek jó helyen, a másik kényes pont pedig a konyha és fürdőszoba. A vizes helyiségeket sem lehet lakáson belül könnyedén átcsoportosítani, mert azoknak a ház rendszeréhez kell csatlakozniuk. Ha jó lenne egy nagyobb konyha vagy fürdőszoba, hiába mutatja úgy a lakás, hogy az előszobából el lehetne csípni egy keveset, nem mindig valósítható meg. Apró helyiségeket is igen kényelmesen és praktikusan be lehet rendezni, legfeljebb a kinézett rusztikus mosdótálat kell elfelejteni.

Tegyük arrébb ezt a falat!

 

Az elöregedett elektromos vezetékek, a fűtési rendszer és a gázbekötés is megérnek egy misét, legalábbis egy szakértői véleményt még a vásárlás előtt. A műszaki tartalom javításához hozzátartozik a nyílászárók felújítása vagy cseréje. Utóbbinál nem csak azzal kell szembenézni, hogy a ház külső és belső homlokzata műemléki védelem alatt áll, hanem azzal is, hogy a jól záródó ablakok esetleg penészedéshez vezethetnek. A megvetemedett fakeretek eddig biztosítottak annyi légmozgást, ami megakadályozta a penészedést, de ha megáll a párás levegő, a penészvirágok szaporodnak. A penészedés megelőzése a fal színének kiválasztása előtti lépés, és kihagyhatatlan.

Ezek után a parkettázás vagy az új konyha megtervezése gyerekjáték. A legszerencsésebb, ha a lakás elrendezése, fekvése megfelelő, nagyobb kőművesmunkák nincsenek, tényleg csak a műszaki felújítással és a lakberendezéssel kell foglalkozni. Sokszor nem is az a kérdés, hogy egy lakás hogyan alakítható az elképzeléseink szerint, hanem a kellemes lakás hogyan tud minket szolgálni.

Tegyük arrébb ezt a falat!
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top