Otthon

Szürkevíz – ne a vécébe öntsd!

A világon sok helyen, ahol alig van ivóvíz, aranyat ér az úgynevezett szürkevíz. Itthon is, ha a csatornadíjra és vízszámlára gondolunk, na meg az unokáinkra.

Idő, mire kifolyik a meleg víz a bojlerből, addig a hideg számolatlanul zúdul a lefolyóba. Ha hideget akarunk inni, akkor a meleg, mert „jól kiengedjük”. Pazarló, míg egy kisgyerek lassan kezet mos, literszámra marad a zöldségpucolás után is  a vízből, az összegyűjthető esővízről nem is beszélve. Mindez a szürkevíz. A fölös rész, amivel mást is kezdhetnénk. Például…

 Szürkevíz - ne a vécébe öntsd!

Külön edény a mosogatóba
Ha zöldséget pucolunk, ne engedjük a lefolyóba, amiben megmossuk, hanem fogjuk fel egy nagyobb edényben. Ezzel meglocsolhatjuk a virágokat. De ne tároljuk a szürkevizet 72 órán túl, mert megposhadhat, és a benne elszaporodó baktériumok az egészségre is károsak lehetnek.

Takarításra
Megelőzhetjük a víz poshadását, ha vécéöblítésére vagy felmosásra használjuk el. Ezzel a vízzel az autót is lemoshatjuk, vagy sáros időben a cipőt, gumicsizmát, a babakocsi és a kismotor kerekeit.

Esővíz
A leghasznosabb és legegyszerűbben összegyűjthető szürkevíz az esővíz. Itt is van rizikó, ha nem fedjük le: belehullhatnak a falevelek, szúnyogok lephetik el. De ha gyorsan felhasználjuk, ez sem káros, sőt locsolásra családi házban lakóknak kiváló!

Nagyban gondolkodva
Újonnan épülő családi házaknál már eleve betervezhető a szürkevíz felhasználása. Persze nem egyszerű és nem olcsó, de hosszabb távon nem csak az ára térül meg, a környezetünket is kíméljük vele, na meg a lelkiismeretünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top