Otthon

Lecserélnéd a hűtőd? Nézd meg az energiacímkét!

2011 decemberétől új energiacímkéket kaptak az Európai Unióban forgalmazott hűtőgépek. Az viszont nem változott, hogy a legenergiatakarékosabb hűtők kapják a legzöldebb besorolást.

A gyártási technológiák fejlődésével a hűtőgépgyártók egyre energiatakarékosabb hűtőkkel léptek piacra és a régi skálán már nem lehetett szemléletesen bemutatni a legújabb hűtők energiaosztályát.

Az új energiacímke három új kategóriával egészült ki, ezek az A+ , az A++ és az A+++. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy A+ besorolású gép 20%-kal, az A++-os 40%-kal, az A+++-os pedig 60%-kal fogyaszt kevesebbet, mint egy A energiaosztályú. De nem kell fejben tartani a különbségeket, az adatok könnyebb és egyszerűbb értelmezése miatt a színskála nem változott. A sötétzöld szín jelenti a legenergiatakarékosabb kategóriát, míg a sötétvörös a legkevésbé takarékost.  Ezenkívül a címkén fel kell tüntetni a készülék éves energiafelhasználását, a mélyhűtő térfogatát, a mélyhűtő nélküli térfogatot és a zajkibocsátást is.

Lecserélnéd a hűtőd? Nézd meg az energiacímkét!

 

Az Európai Unió rendelete szerint a kereskedőknek a hűtőgépek elején vagy tetején, jól látható helyen kell feltüntetni az energiacímkét. Ha a gyártó vagy a kereskedő a hűtőgép reklámokban szerepel energiával vagy árral kapcsolatos információkat is szerepeltet, akkor a reklámnak tartalmaznia kell az energiahatékonysági osztályt is.

Az energiahatékonysági címkének mindenféle hűtőgépen szerepelnie kell, a nyári gyümölcsszezonban gyorsan telepakolt fagyasztószekrénytől a nagy divatnak számító borhűtőgépekig.

Fontos szem előtt tartani, hogy az energiacímkén a gyártók által megjelölt fogyasztási adatok a tesztlaborban mérik és otthoni körülmények között az energiafogyasztás magasabb lehet. Hiába egyre hatékonyabb a hűtőgépek energiafelhasználása, a hűtők energiatakarékos működéséhez nagyjából ugyanazokat a szabályokat kell betartani, mit 10 évvel ezelőtt: a hűtőajtót minél rövidebb ideig tartsuk nyitva és ne nyitogassuk gyakran. Okosan pakoljunk a hűtőbe és válasszunk olyan technológiával működő hűtőt, amely a teljes hűtőtérben egyenletes hőmérsékletet biztosít. Általában ezeknél a készülékeknél a leolvasztással sem kell bajlódni, ami csak a hab a tortán.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top