Otthon

Tényleg megéri indukciós főzőlapot vásárolni?

Mint minden technikai újdonság kapcsán, így az indukciós főzőlapnál is felmerül a kérdés: tényleg jó nekem és vajon megéri az árát, vagy csak úri hobbi. Nézzük a tényeket!

Tényleg megéri indukciós főzőlapot vásárolni?Az indukciós főzőlap elektromos árammal működik, akárcsak a hagyományos vagy üvegkerámia elektromos főzőlap, azonban indukciós főzőlapnál nem a főzőlap melegszik fel és a felmelegedett főzőlap melegíti fel az edényt, hanem maga az edény, és benne az étel melegszik. Ezzel a technológiával kevesebb az energia- és hőveszteség, így olcsóbb és gyorsabb a főzés.

Az indukciós főzőlap működése a mágnesességen alapul. A főzőlap alatt indukciós tekercsek vannak, amelyek elektromágnesként működnek, ha bekapcsoljuk a főzőlapot. A váltakozó áram mágneses mezőt hoz létre, és a mező környezetében lévő vas alapú edény ellenállása és ezzel együtt a hőmérséklete is megnő. Ez a hőmennyiség elegendő a főzéshez, sőt pl. a víz sokkal gyorsabban felforr, mint gáz vagy elektromos főzőlapokon.

Fontos tudni, hogy az indukciós főzőlapon a folyamat láthatatlan, míg gáznál a lángot, üvegkerámia főzőlapnál pedig a fűtőszál izzását látjuk. Az indukciós főzőlap fényei csak „tájékoztatóak”, hogy melyik része működik. A főzőlap végig hideg, illetve annyira melegszik fel, amennyire az edény visszamelegíti. Az edény viszont meglehetősen forró lesz. Hagyományos főzésnél is átmelegszik az edény, csak ott látjuk is, hogy mitől lett forró a bogrács, a lábas vagy a serpenyő.

Az első nagy kérdés, hogy mennyibe is kerül egy indukciós főzőlap. Szerencsére a technológia egyre népszerűbb és egyre többen használják, így a főzőlapok is egyre olcsóbbak, bőven beleférnek a megfizethető kategóriába, és ha az áramszámla-különbözetet nézzük, akkor gyors megtérülésük egyértelmű, főleg azoknál a családoknál, ahol naponta főznek.

Tényleg megéri indukciós főzőlapot vásárolni?A bekerülési és üzemeltetési költségen túl, az indukciós főzőlapra való áttérés talán leginkább elrettentő ténye, hogy nem lehet rajta akármilyen edénnyel főzni. A technológiából adódik, hogy az edénynek mágnesezhetőnek kell lennie, ám ezzel a szemponttal eddig nem foglalkoztunk. A teljes edénykészlet lecserélése azonban komoly anyagi érvágás lenne, nem is beszélve arról, hogy kedvenc lábasunkról és serpenyőnkről nem szívesen mondunk le. A jó hír, hogy az indukciós főzőlapon a régi (nemesacél, vas, öntöttvas, zománcozott) edények is használhatóak. Az edénypróba egy mágnessel könnyen elvégezhető: Ha a mágnes megtapad az edény alján és ott is marad, akkor indukciós főzőlapon „működik” az edény. (Itthoni gyorspróba után 10 edényből 8 alkalmas volt indukciós főzőlaphoz, ami vállalható arány.) És a folyamat visszafelé is érvényes. Egyre több gyártó kínálatában szerepel indukciós főzőedény, ám ezek más főzőlapokon is használhatóak, nem jelent magasabb árkategóriát.

Az észérveken túl van két másik szempont is, ami egy háziasszony számára nem elhanyagolható: az indukciós főzőlap szép és könnyen takarítható. Olyan modern dolog, ami nemcsak olcsóbbá és hatékonyabbá teszi a mindennapokat, hanem szebbé, trendivé is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top