Otthon

Hétköznapi ellenségeink: mi bujkál az ágyamban?

Hihetetlenül elszaporodtak az álmatlan éjszakákat okozó ágyi poloskák, és tízezrekbe kerülhet, hogy megszabaduljunk tőlük. A kis rovarok nem válogatnak, több száz milliós házba is hívták miattuk az irtókat.

Sokan nem hallottak még az ágyi poloskáról, hálásak is lehetnek érte, mivel ezek a sunyi rovarok egyre több háztartásba veszik be magukat, és nem könnyű megszabadulni tőlük. Észrevenni alig lehet őket, mivel napközben elbújnak a legkisebb repedésekbe, és csak éjszaka bújnak elő, amikor mélyen alszunk, de akkor jól összecsipkednek minket. Legtöbbször a csípésnyomok jelzik először a jelenlétüket; ezek főleg az ágynemű alól kilógó testrészeken jelennek meg, és olyanok, mint egy szúnyogcsípés, viszketnek is, csak jóval később múlnak el.

„Alig tudtunk aludni”

„Először szúnyogcsípésre, aztán pókcsípésre gyanakodtam, amíg egyszer késő éjjel, amikor a barátom már aludt, meg nem láttam az ágyban egy ismeretlen rovart szaladni – mesélte nekünk Melinda, aki egy új építésű társasházi lakásban él. – Gyorsan utánakaptam, és ahogy összenyomtam, éreztem a jellegzetes, édeskés poloskaszagot, és egy kis vércsepp is maradt a kezemen, amiből tudtam, hogy ez az állat a vérünket szívja.”

forrás: www.abatox.hu
Forrás: www.abatox.hu

„Ahogy elkezdtem zseblámpával körbevilágítani, mindenhol ezek az undorító dögök szaladtak szét – folytatta az éjjeli házihorror történetét. – Teljesen bepánikoltam. Utána megpróbáltam a kanapén aludni, de rájöttem, hogy a takarómban is ott mászkálnak. Az lett a vége, hogy felvertem a barátomat, hajnalig szedtük össze, fújkáltuk le őket. Később próbálkoztunk gőztisztítóval, mivel 45 fok felett elpusztulnak, de végül a rovarirtók oldották meg a problémát.”

Egyre többen vannak

„Valóban hihetetlen mértékben elszaporodtak itthon az ágyi poloskák, ez hazánkban talán öt éve kezdődhetett – mondta el nekünk Szigeti Zsolt, egy rovarirtással foglalkozó budapesti cég ügyvezetője és gázmestere. – Akkor még elvétve irtottunk poloskát, mostanra viszont tízből hétszer poloska miatt hívnak ki minket. Teljesen kiszámíthatatlan, hol jelennek meg, a panelházakban könnyen elszaporodnak a rossz építési struktúra miatt, de nem válogatnak, több százmilliós házban is irtottuk már őket.”

Akár a tömegközlekedés járművein is össze lehet szedni ezeket az apró, 6 milliméter hosszú, vörösesbarna rovarokat, bár a legjellemzőbb az, hogy a szomszédból mászik át, vagy ha használt bútorral, könyvvel hordjuk be a tudtunkon kívül a lakásba – mondja a gázmester.

Új bútorral is hazavihetjük

Előfordulhat az is, hogy költöztetéskor a költöztető autójában telepedik meg a bútorainkon, de szegényebb városrészekben probléma, ha valaki kidobja a poloskás ágyat, majd valaki megtalálja, és boldogan hazaviszi, mert ránézésre nincsen semmi baja. Egy fórumozónk viszont arra gyanakszik, hogy az újonnan vett ággyal vitték haza a rejtőzködő vérszívókat, ami szintén előfordul.

Hétköznapi ellenségeink: elszaporodtak az ágyi poloskák

„Utoljára a világháború után volt gyakori az ágyi poloska, akkor a DDT-vel könnyebb volt kiirtani őket. Ma már nincsenek ilyen drasztikus irtószerek, amelyeknek természetesen megvolt az árnyoldaluk – mondta még Szigeti Zsolt. – Most valószínűleg azért is szaporodhattak el, mert a fapados járatoknak köszönhetően sokkal többet utazunk és egyszerűen hazahozzuk őket valahonnan, de ez világméretű probléma, New York és London sokkal fertőzöttebb.”

Duplán jó irtani

A Nők Lapja Cafén is legalább tíz topik indult az ágyi poloska kitárgyalására, és ezekből is kiderül, mennyire nehéz megszabadulni ezektől az élősködőktől, a profi rovarirtás után is visszatérhetnek. Abból eleve érdemes kettőt kérni, mivel a petéket nem teljesen pusztítja el a méreg. Többen hangoztatják viszont, hogy házilag képtelenség megszabadulni tőlük. „Én is mindent áttakarítottam, de semmit nem ért. Estére hullafáradt voltam, ők meg röhögve agyoncsipkedtek éjjel” – írta az egyik fórumozónk. Ha valakinek mégis sikerült, az mindenképp írja meg a kommentekben, hogyan csinálta.

A gázmester nem tagadja, hogy a házi irtás is lehet hatásos, de szerinte olcsóbban nem jön ki, mint ha kétszer kihívjuk a szakembereket, mivel ők egy alkalommal 4-5 liter szert nyomnak ki, ami erősebb a bolti mérgeknél. Ráadásul bizonyos fertőzöttség felett megfelelő tudás hiányában sokszor csak rontunk a helyzeten. Mivel egy irtás várostól függően 8-10 ezer forint, húszezer forintot könnyen rákölthetünk arra, hogy megszabaduljunk a poloskáktól. Az irtás mellett még fontos, hogy az ágyneműt mossuk ki 60 fokon.

Hol rejtőzik?

Hétköznapi ellenségeink: elszaporodtak az ágyi poloskákSzerencsére ha még nem nagyon fertőzött a lakás, akkor csak az ágyban és az ágy környékén telepednek meg, mivel nem igazán mozgékony állatok. Az ágy és a matrac összes kis rejtett zegzugán túl rejtőzködhetnek a közeli képek mögött, a konnektorokban, a polcokon, a fiókokban, függönyredőkben, karnisban, az ágy körül letett könyvekben és más tárgyakban.

A legnagyobb kihívással akkor nézünk szembe, ha a szomszédoktól újra visszamásznak hozzánk az ágyi poloskák. Mivel az ember nehezen vallja be, hogy nála is megtelepedtek, komoly munka lehet kinyomozni, melyik lakó a fertőzés forrása. Az egyik olvasónknál egy éven át kéthavonta szálltak ki az irtók, mire rájöttek, hogy egy idős néni lakása a forrás, annak ellenére, hogy rendet és tisztaságot tartott otthon.

 Az ágyi poloska jelei:

– Jellemzően reggelre megjelenő, szúnyogcsípésszerű csípések főleg a végtagokon, amik 7-10 napig megmaradnak és viszketnek.
– Kis vérpöttyök a lepedőn, mivel álmunkban forgolódva összenyomhatunk párat.
– Fekete gombostűfejnyi foltok a matrac szélén, az ágyneműn, az ágykereten, a közeli képek mögött vagy más rejtekhelyeken, ezek az ürüléküket jelzik.
– Levedlett vörösesbarna bőrök.

A Hétköznapi ellenségeink-sorozat következő részében az ételmolyokkal foglalkozunk.

Tényleg spórolni lehet a hideg vizes mosással, tényleg tisztára mos így is? Ezt kérdezi egy olvasónk a Válaszkeresőn. Természetesen meg is kapja a megoldást. Kérdezz te is! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top