Otthon

Aki száműzte a bolti kozmetikumokat

A fürdőszobája most úgy néz ki, mint egy konyha, és előfordult, hogy hetekig banánt szedegetett ki a hajából, de összességében egyértelmű siker a Nők Lapja Café bloggerének kísérlete. A bőre olyan szép lett, hogy azt hitték, drága kozmetikumokat használ.

„Száműztem a fürdőmből a bolti kozmetikumokat”Két és fél hónappal ezelőtt elhatározta, hogy leszámol a bolti szépítőszerekkel a Nők Lapja Café bloggere, SuzieQ, civil nevén Varga-Koritár Zsuzsi. Azóta inkább konyhára emlékeztet a fürdőszobája, mivel színes flakonok helyett vajak, illóolajak, tálak, ecet és cukor állnak a polcokon. Ezekből maga állítja össze a kozmetikumokat.

„Meguntam, hogy soha nem használt semmi, amit vettem, végül egy cikk adta meg a lökést, amiben leírták, milyen káros anyagok lehetnek a samponokban – mesélte nekünk a kezdetekről a húszéves blogger, aki egyébként idén költözött össze a barátjával. – Eddig nagyon tetszik az egész, kicsit olyan, mintha füvesasszony lennék, kreativitást igényel, hogy kitaláljam, mit mivel helyettesíthetek.” 

Alapozóra már nincs is szükség

Lemondott a bolti samponról, balzsamról, tusfürdőről, arckrémről, arcradírról, hajpakolásról, arcpakolásról és a gyantáról is. A barátját is próbálja rávenni a váltásra, előfordult, hogy eldugta a bolti samponját, hogy jobb híján a természetes megoldást válassza.

„Az alapozót teljesen el tudtam hagyni, mivel annyira szép lett a bőröm, hogy nincs rá szükségem – osztott meg egy stiklit. – A sminkeket viszont nem könnyű kiváltani, vehetnék biosminket, de azok nagyon drágák, és a fogkrémet sem tudtam még lecserélni másra.” Hajfestéket egyelőre még használ, de már tervbe vette, hogy hamarosan kipróbálja helyette a hennafestéket.

„A samponomat először egy biosamponra cseréltem le, de nem néztem meg a boltban, hogy mi van benne. Otthon megláttam, hogy csak attól volt bio, hogy tartalmazott egy-két természetes összetevőt, ezért abbahagytam – kezdte sorolni SuzieQ, mikkel próbálkozott. – Aztán a neten olvastam, hogy szódabikarbónát kell feloldani vízben, és azzal locsolni a hajat, majd almaecetes vízben leöblíteni, de olyan volt utána a hajam, mintha meg sem mostam volna.”

„Ezután megcsináltam a tojásos-gyömbéres-pakolást, ami azért jó, mert a tojásban sok a lecitin és lehozza a koszt – folytatta. – Viszont drága a tojás, így továbbléptem. Most találtam egy kézműves hajmosószappant, ami bevált, mellé ricinusolajat használok, de februártól én fogok főzni itthon szappant, és ellátom majd vele a családot és barátaimat is.”

Tippek SuzieQ blogjáról


Kézkrém: sheavaj. El sem tudom mondani, mennyivel jobb, mint a bolti kézkrémek, pedig már próbáltam olcsót is, drágát is, de egyik sem ér fel hozzá!

Szemfestéklemosó: szőlőmagolaj. Ugyanúgy vattára teszek belőle, mint a bolti szemfestéklemosóból, és még szemkörnyékápolót sem kell használnom utána! Nem kell félni tőle, szembe kerülésnél kicsit sem csíp!

Arcradír: 2 kanál cukrot összekeverek 1,5 kanál olívaolajjal, és kész is! Hetente egyszer használom. Nem tömíti el a pórusokat, és nem lesz utána zsíros érzetű a bőröm.

 

„Száműztem a fürdőmből a bolti kozmetikumokat”Banános baleset

Melléfogás nélkül nincs kísérletezés, így volt ezzel a Nők Lapja Café bloggere is. Kipróbált egy banános hajpakolást, de nem volt hozzá turmixgépe, így csak villával törte össze a banánt. „Rákentem a hajamra, de utána egy hónapig szedegettem belőle a darabokat – mesélte. – Máskor a kivis arcpakolás csúszott le a fejemről a kádban, és tiszta kividarabka lett a fürdővíz. A kávézaccos bőrradírtól is olyanná változott, mintha a Gangeszban fürödtem volna, de a bőrömnek nagyon jót tett.”

A barátai sokáig el sem hitték, hogy házilag összeállított kozmetikumokat használ, mivel olyan lett a bőre, mintha drága kencéket kenne magára. Abban is kételkedtek, hogy tényleg el lehet hagyni szinte mindent a sminken kívül.

„Korábban problémás volt a bőröm, nagyon kiszáradt, hámlott és tiszta pattanás volt – mondta SuzieQ. – Nekem az arcomra a kókuszolaj vált be és a szőlőmagolaj, esténként azzal mosom le a sminket is. Szerintem az is sokat számít, hogy nem éri káros anyag a bőrömet.”

Anyagilag is jól jár

Anyagilag is jobban kijön, bár az elején be kellett szereznie pár drágább hozzávalót, mint a sheavaj vagy a kókuszvaj, mivel ezekből lehet kikeverni a kozmetikumokat. Viszont ezek sokáig kitartanak, és a szappanok is csak 3-4 hónap után fogynak majd el. Ezeket ráadásul magyar kézműves szappangyártóktól szerzi be, így őket is támogatja. A többi hozzávalót pedig bármelyik élelmiszerüzletben be tudja szerezni olcsón.

„Nem az a célom, hogy mindenkit átreformáljak, de ha egy-két dolgot átvesznek, annak örülök. A kozmetikai ipart sem akarom tönkretenni – tisztázta az elhatározás hátterét SuzieQ. – A kísérlet elején azt hittem, hogy sok negatívummal fogok találkozni, és féltem, hogy még rosszabb lesz a bőröm. Most már tudom, hogy feleslegesen aggódtam. Több pénzem is marad így, és ha majd lesznek gyerekeim, őket is picit természetesebben tudom nevelni.”

Keressük 2013 bloggerináját!

Rendszeresen megmondod a magadét, vagy tippeket, ötleteket adsz másoknak a blogodban? Jelentkezz, vagy jelölj másokat, hogy közösen megtaláljuk 2013 legjobb női bloggerét! Bővebben itt olvashatsz a Nők Lapja Café és a Caféblog bloggerversenyéről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top