Otthon

Itt fog élni a visszavonult XVI. Benedek – fotó

Február 28-án este nyolc órakor lemond Szent Péter trónjáról XVI. Benedek. Ezután a pápák nyári rezidenciájára, a varázslatos Castel Gandolfóba vonul vissza.

XVI. Benedek csütörtök délelőtt még a Vatikánban a VIII. Kelemen pápáról elnevezett Sala Clementina teremben köszön majd el a bíborosoktól. Délután Castel Gandolfóba utazik, a palotából köszönti majd a város lakosait. Este nyolc órakor e helyen áll fel Szent Péter trónjáról. A pápa úgy tervezi, hogy néhány hétig marad a nyári rezidencián, majd beköltözik a római Szent Péter-bazilika mögötti kertekben fekvő kolostorba. A Mater Ecclesiae egy négyemeletes épület, a visszavonuló pápát elkísérik azok a német apácák is, akik most is a gondját viselik.

XVI. Benedek a pápa emeritus címet fogja viselni ezután, mely a nyugdíjba vonuló püspököknek jár, és őszentségének kell szólítani, valamint továbbra is fehér reverendát fog viselni.

Az 1644-ig uralkodó VIII. Orbán pápa tette meg hivatalosan is a pápák nyári rezidenciájának Castel Gandolfót, mely Rómától délkeletre egy hegytetőn áll, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környékre és az alatta elterülő Albanói-tóra. Itt nyáron sokkal hűvösebb van, mint Rómában. A pápai nyaraló és a hozzá tartozó területek ma is a Vatikán felségterületéhez tartoznak, turisták számára nem látogathatók. A birtok 55 hektár, azaz a Vatikán területének ötszöröse, ebből 30 hektárt tesz ki a csodálatos kert, szökőkutakkal, formára nyírt bokrokkal, virágágyásokkal, sétaútvonalakkal. További 25 hektáron farmgazdálkodás folyik.

További képek, itt!
További képek, itt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top