Otthon

Várd a tavaszt mandalás ablakdísszel!

Kapcsolj ki, és köszöntsd a közeledő tavaszt ezekkel a papírból kivágható mandalákkal. Nyomtasd ki a sablonokat, és vágd ki őket, hogy napmandala vagy virágmandala díszíthesse az otthonodat!

A mandalákat a tibeti buddhista szerzetesek meditációhoz használják, mivel a kör alakba rendezett geometrikus formák megrajzolása közben egyszerre kapcsolnak ki és mélyülnek el. Mi is megtisztíthatjuk a fejünket a mindennapi zajtól, ha leülünk elkészíteni egy mandalát, közben a benne szereplő motívumokra koncentrálunk, és arra, ahogy a sok apró vonal egy teljes egészet ad ki a végére.

Tedd az ablakodba!

Most két, papírból kivágható tavaszváró mandala elkészítéséhez adunk útmutatót és kinyomtatható sablont, így rajztehetségre sincsen szükség az elkészítésükhöz. A kész mandalákat az otthonunk dekorálására használhatjuk, kiragaszthatjuk például őket az ablakba, de a barátainknak, szeretteinknek is ajándékozhatjuk őket. A virágmandalával a tavasz szirmos hírnökei, a napmandalával a nap sugarai költözhetnek ablakunkba.

Hozzávalók:

– Pauszpapír vagy transzparenspapír
– Ceruza
– Radír
– Tapétavágó kés (schnitzer) és vágóalátét
– Rajzszög

Így vágd ki a mandalákat!

Várd a tavaszt mandalás ablakdísszel!

 

1. Nyomtassuk ki a mintát egy sima fehér lapra, és tegyük rá a választott papírra, majd a sarkain rögzítsük celluxszal. Olyan felületen dolgozzunk, amit nem sajnálunk, mivel a tapétavágó kés nem csak a két réteg papíron vág majd át.

Az átmásolás másik módja, ha a mintára helyezzük a pauszpapírt, meghúzzuk a körvonalakat puha ceruzával, majd a pauszpapírt ráhelyezzük a kiválasztott színes papírra (ez lehet két oldalán eltérő színű is) ceruzavonalakkal lefelé. Ezután a vonalakat húzzuk át kemény ceruzával. Ezáltal az előző ceruzavonalak átnyomódnak a pauszpapír másik oldaláról a színes papírra, így könnyen kivágható lesz a minta.

2. Az egybefüggő körvonalakon húzzuk végig a tapétavágó kést vagy szikét. A teljesen körbevágott motívumokat óvatosan emeljük ki.

3. A csak félig kivágott részleteket (fél virág, levél, szív, kör stb.) a szaggatott vonalak mentén hajtsuk be. Így két réteg papír kerül egymásra, vagyis ha transzparenspapírral dolgozunk, ezeknek a részleteknek a színe sötétebb lesz, mint az alapmotívum, és különleges színjátékot kapunk. Ha két oldalán eltérő színű papírral dolgozzunk, akkor a behajtott részletek még jobban érvényesülnek.

A képre kattintva töltheted le a mintát!
A képre kattintva
töltheted le a mintát!

Fontos!
A mintaíven az egybefüggő vonal vágásvonal, a szaggatott pedig hajtásvonal.

Ötlet
A kész mandalákkal üdvözlőkártyákat is készíthetünk. Ebben az esetben a körvonal mentén vigyünk fel pettyekben ragasztót. Az ablakra kétoldalas ragasztószalaggal rögzítsük a kész díszt.

Virágmandala

Ez az egyszerű motívum egész évben díszítheti az ablakot. A folyamatos vonalak mentén kivágjuk a motívumokat, a szaggatott vonalak mentén pedig félbehajtjuk. Ez a mandala egy A4-es, lila színátmenetes papírból készült, aminek fehér a hátoldala.

 

A képre kattintva töltheted le a mintát!
A képre kattintva
töltheted le a mintát!

Ötlet: Pauszpapírból is csodálatos ez a mandala. A motívumot fel is nagyíthatjuk 200 százalékkal, és A3-as papírból is kivághatjuk.

Napkerék

Ez a mandala még a legszürkébb reggelt is bearanyozza. Először vágjuk ki motívumokat a folyamatos vonalak mentén, majd a szaggatott vonalakon hajtsuk előre vagy hátra az egyes részleteket. Egyes motívumokat teljesen vágjunk körbe. A hosszú, egyenes vonalak kivágásához használjunk fémvonalzót. Ez a mandala sárga, A4-es transzparenspapírból készült, de más színt és papírt is választhatunk hozzá.

 

 

Cikkünk a Cser Kiadó gondozásában megjelent Mandalák papírbólVárd a tavaszt mandalás ablakdísszel!
című könyvből közölt részletet.

A mandalák különlegesek, hatással vannak ránk. Kör formájúak, rendszerezettek, nyugalmat árasztanak. Készítésük közben összpontosítunk, és ahogy nézzük őket, teljesen kikapcsolódunk. Az év bármelyik időszakában készíthetünk belőlük ablakdíszt otthonunkba, vagy szeretteinknek is örömet okozhatunk egy mandalával, ha kisebb méretben vágjuk ki őket, és üdvözlőkártyára ragasztjuk őket.

Szerző: Elisabeth Eder

A könyv ára: 995 Ft

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top