Otthon

Csináld magad: különleges húsvéti tojások

Készíthetünk falusias hangulatú, kakasos hímes tojást, vagy támaszkodhatunk a hagyományos kékfestő motívumokra. Útmutatók sablonokkal ügyeskezűeknek.

Mielőtt nekiállunk a tojásokat dekorálni, ki kell fújnunk őket. Ehhez a tojást először mossuk tisztára szivaccsal vagy kis kefével. Ezután a felső csúcsán, illetve az alsó részén szúrjunk apró (kb. 1,5 milliméter átmérőjű) lyukat tűvel vagy tojáskiszúróval. Az alsó lyukat nagyítsuk hegyes ollóval kb. 3 milliméteresre, hogy egy fogvájó beleférjen. A lyuk tágításánál legyünk nagyon óvatosak, mert a tojáshéj könnyen törik!

Csináld magad: antik hatású és kékfestő tojás

Ezután fújjuk ki a tojás belsejét. Könnyebb kifújni a tojást, ha előzőleg a tojássárgáját fogvájóval kiszúrjuk. Kifújás után alaposan mossuk ki a tojást kívül-belül ecetes meleg vízzel, töröljük szárazra, majd állítsuk a nagyobb lyukkal lefelé tojástartóba vagy pohárba, hogy a maradék víz is kicsepegjen.

Csináld magad: antik hatású és kékfestő tojásAntik hatású tojások

Hozzávalók
– 3 db terrakotta tojás, 8 cm-es (vagy barna héjú kifújt tojás)
– Tyúk- és kakasmintás szalvéta
– Elefántcsont- és aranyszínű akrilfesték
– Repesztőlakk
– Patina
– Puha rongy vagy szivacs
– Edény a festékkeveréshez

Elkészítés
1.
A tojást alapozzuk két rétegben elefántcsontszínűre, majd hagyjuk megszáradni.
2.
Vágjuk ki a motívumot a szalvétából, és csak a legfelső, a mintás réteggel dolgozzunk tovább. A motívumot rögzítsük a tojásra a repesztőlakk első fázisával, majd hagyjuk megszáradni.
3. Ezután a repesztőlakk első fázisával kenjük be az egész tojást, és hagyjuk megszáradni. Vigyük fel a repesztőlakk második fázisát. Száradás után repedések keletkeznek.
4. A patinát keverjük 1 : 1 arányban aranyszínű akrilfestékkel, majd vigyük fel a tojás egyik felére, és rögtön töröljük is le puha ronggyal vagy szivaccsal. A tojás másik felén is végezzük el ezt a műveletet. Az aranyszínű festék így csak a repedéseket tölti ki, vagyis kihangsúlyozza azokat. A patina antik hatást kölcsönöz a tojásoknak.

Ötlet:
Patina nélkül a következőképpen érhetünk el antik hatást: alapozzuk a tojást aranyszínűre, és hagyjuk megszáradni. Vigyük fel a tojásra az egyfázisú repesztőlakkot. Száradás után kenjük be a tojást egy rétegben elefántcsontszínű festékkel. Száradás után ez a réteg festék megrepedezik. A szalvétamotívumot ragasztólakkal rögzítsük, majd az egész tojást kenjük át lakkal.

Csináld magad: antik hatású és kékfestő tojásKékfestő tojások

Hozzávalók
– 5 db fehér, kifújt tojás, kb. 6 cm-es
– Strucc- vagy libatojás
– Sötétkék akrilfesték
– Fényes lakk
– Gravírozó eszköz vagy tű
– Mérőszalag
– Kávéscsésze, Ø 8,5 cm

Elkészítés
1. A tojásokat fessük kékre, majd száradás után vigyünk fel rájuk lakkot.
2.
Miután teljesen megszáradtak, másoljuk át rájuk a mintaívről a mintát.

A mintaív átmásolása
A pauszpapírt helyezzük a kiválasztott mintára, és húzzuk meg a körvonalakat. Ezután rögzítsük ragasztószalaggal a pauszpapírt kartonpapírra, majd vágjuk körbe. Ha a motívumot közvetlenül a tojásra szeretnénk átrajzolni, helyezzünk a tojás és a mintaív közé indigót. Ezután a körvonalakat húzzuk át puha ceruzával. Fehér tojás díszítésénél használhatunk indigó helyett színes selyempapírt is.

3. Ezután a mintákat óvatosan gravírozzuk meg. A gravírozáshoz használhatunk bármilyen fémszerszámot (pl. tű).

Csináld magad: antik hatású és kékfestő tojás

4. A kaparóeszközt fogjuk a kezünkbe, mint egy ceruzát, majd óvatosan kaparjuk le a festéket a tojásról a minta vonala mentén.
5. A nagy tojásnál a minta felrajzolásakor a következő sorrendben haladjunk: először jelöljük be merőszalag mentén a középső vízszintes vonalat. A felső és az alsó pontozott mintacsíkhoz a tojást helyezzük egy kávéscsészébe és fehér ceruzával rajzoljuk körbe. Ezután az egyenes vonal mentén könnyen gravírozhatjuk a pöttyöket.

Csináld magad: antik hatású és kékfestő tojás

6. A többi motívumot a minták vagy saját fantáziánk szerint rajzoljuk fel.
7. Ha saját fantáziánk szerint karcolunk mintát a tojásra, akkor a képek alapján először húzzuk meg a függőleges osztóvonalakat, majd karcoljunk tetszőleges mintát.

A kékfestő mintákhoz ezekről a linkekről tölthettek le sablonokat:

Kékfestő minta 1
Kékfestő minta 2
Kékfestő minta 3
Kékfestő minta 4
Kékfestő minta 5
Kékfestő minta 6
Kékfestő minta 7
Kékfestő minta 8
Kékfestő minta 9
Kékfestő minta 10

Cikkünk a Cser Kiadó gondozásában megjelent HúsvétiCsináld magad: antik hatású és kékfestő tojás tojásdíszítés című könyvből közölt részletet.

Ebben a könyvben a tojásdíszítés különféle technikáit mutatjuk be. Alkalmazhatjuk a szalvétatechnikát, üvegfestést, árnyékvágást stb. Fogjunk hozzá bátran, és készítsünk különféle húsvéti tojásokat, amelyekkel megajándékozhatjuk a húsvéti locsolókat, illetve díszíthetjük a húsvéti terítéket. A kötetet óvodáknak és iskoláknak is ajánljuk.

A tartalomból: Anyagok, eszközök és technikák; Tojásvásárlás; Tisztítás és kifújás; Festés és ragasztás; A mintaív átmásolása; A tojás felfüggesztése; Arcpír; Masnikötés; Articsókatechnika; Gravírozás. Dísztített tojások: Népi jellegű húsvéti tojások; Virágos tojások; Berzselt tojások; Articsókatojások; Árnyékfiligránnal díszített tojások; Antik hatású tojások; Késkfestő tojások; Virágos és tolldíszes tojások; Csipkés tojások; Különleges felület struktúrpasztával; Asztaldíszítés.

A könyv ára: 1195 Ft 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top