Otthon

Otthonlakás vagy otthonrakás?

Az otthonteremtés a fiatalok körében sajnos egyre távolabbi álomnak tűnik, hiszen míg régebben szüleink tanári fizetésből apránként fel tudtak építeni egy családi házat, addig a mai fiatalok albérletekbe kényszerülnek, vagy maradnak a szülői házban, amit már évekkel ezelőtt "kinőttek".

Otthonlakás vagy otthonrakás?Sokan a lakásbérlést választják gyors megoldásnak, annak érdekében, hogy kirepülhessenek a családi fészekből és végre elkezdhessék saját életüket, de arra számíthatnak, hogy emellett félretenni igen nehéz, sőt, az addig összekuporgatott pénzünket is felemésztheti, így mielőtt aláírnánk évekre, sokhavi kaucióval egy bérleti szerződést, járjunk utána a lehetőségeknek.

Albérlet vagy saját lakás?

A lakáspiac mélyrepülése miatt az ingatlanok ára jelentősen csökkent, míg a bérleti díjak tartják magukat. Manapság egy apró garzonlakás bérlése minimum havi 40-60 ezer Ft/hó, így elgondolkodtató, hogy mi a jobb megoldás; hiszen ezt az összeget úgy kell kicsengetnünk minden hónapban, hogy tudjuk, soha nem lesz miénk a lakás. Ezzel szemben a hitel ijesztőbbnek tűnhet elsőre azzal, hogy akár 15-25 évre is leköthetjük magunkat, viszont a saját tulajdonunk lesz a lakás, s ez azért jelentős biztonságot nyújt. Érdemes arra is gondolni, hogy a hitelből vásárolt lakás eladható, kiadható, vagy akár egy másik ingatlanra is átterhelhető, követve az évekkel később felmerülő igényeket, élethelyzeteket. A lakáspiaci szakértők egyértelmű álláspontja szerint a gyengélkedő lakáspiacon is bebizonyosodott, hogy a tipikus első lakások iránt megbízható a vásárlói és bérlői kereslet.

Kitől várhatjuk a segítséget?

A szerencsésebbek a szüleiktől, de legtöbbünknek saját magunknak kell megoldani ezt az igen nehéz feladatot. A lakást bérlők gyakran azzal érvelnek döntésük mellet, hogy a hitel havi törlesztője nem kiszámítható, míg a havi bérleti díj összege fix. Ez az állítás viszont már nem állja meg a helyét, hiszen az államilag támogatott hitelek megjelenésével olyan kedvező változások történtek a piacon, ami miatt talán még az albérlet mellett kampányolók is gondolkodóba eshetnek. Ilyen lehetőséget kínál az FHB Otthonteremtő Kamattámogatott Hitel is.

Miért kedvező?

Korábban sokan a hitelfelvételig sem jutottak el, mivel igen kemény feltételekhez volt kötve egy-egy kedvezőbb hitel felvétele, viszont az FHB Otthonteremtő Kamattámogatott Hitellel sokkal szélesebb kör számára érhető el az állami kamattámogatás, amellyel a kölcsön használt lakás korszerűsítésére, bővítésére, vagy új vásárlására, építésére egyaránt felvehető.

Az Otthonteremtő hitelt ugyanis családi állapotra vonatkozó megkötés nélkül lehet igényelni, ráadásul a futamidő első 5 évében az állam jelentős „részt vállal” a törlesztésben, azaz a hitelcéltól (és új lakásnál a gyermekszámtól is) függően kamattámogatást nyújt. A hitel fizetendő kamata a kamattámogatott időszakon belül is fix és azt követően is legalább 5 évre rögzített, ezért nem kell félni a folyamatosan változó kamatoktól.

  • Állami kamattámogatással és banki kamatkedvezmény lehetőségével
  • Forint alapon, árfolyamkockázat nélkül
  • Hosszú távra, 5 évre rögzített, kiszámítható kamatokkal
  • Akár 15 millió Ft hitelösszegig
  • Értékbecslési díj visszatérítéssel és folyósítási jutalék felszámítása nélkül
  • Várhatóan 9 munkanapon belüli hitelbírálattal THM: 7,17-9,06 

A tájékoztatás nem teljes körű, további információkért hívja a 06 40 344 344-es telefonszámot, vagy keresse fel bármelyik bankfiókunkat.

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top