Otthon

A vidra lett az év állata

Megérdemelten nyert a világ egyik legcukibb szőrmókja.

A WWF Magyarország április 8-án hirdette meg az év állata versenyt a Szabadság-sziget és a mellékág egykori őshonos lakói, az európai vidra, a fekete gólya és egy hal, a halványfoltú küllő között. Az európai vidra a szavazatok 63 százalékát kapta meg. A fajt Totó, a mentett peteshalmi vidra képviselte, amelyet Weisz Fanni modell jelképesen örökbefogadott – közölte a szervezet szerdán az MTI-vel.

A vidra lett az év állata

A kezdeményezés honlapján, a www.evallata.hu weboldalon természetbarátok ezrei támogatták kedvencüket, összesen több mint 4500 szavazat érkezett. A szervezők május 22-én, a biológiai sokféleség nemzetközi napján zárták a szavazást, hogy a természetben előforduló fajok védelmére és az ökológiai egyensúly megóvásának fontosságára hívják fel a figyelmet.
A védett, Mohács melletti Szabadság-sziget fái között egykor ritka madarak fészkeltek, halbölcsőiben számos értékes halfaj ívott. A különleges élőhelyet ölelő Duna-mellékág azonban egy keresztgát miatt 30 éve nem kap megfelelő vízutánpótlást, így szinte teljesen feltöltődött. 
A civil természetvédelmi szervezet partnerei segítségével 2009-ben kezdte el a terület rehabilitációját. Az élőhely-helyreállítás 2013 végén befejeződik, így a Duna újra birtokba veheti egykori mellékágát és szigetét.

A Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációs projekt szakmai partnerei a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Dunántúli Regionális Vízmű, a megvalósításhoz pénzügyi támogatást nyújt a Coca-Cola Magyarország és Mohács Város Önkormányzata.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top