Otthon

Csináld magad: dominó fillérekből

Most, hogy a júniusi időjárás nem kedvez a szabadtéri játékoknak, elfoglalhatjuk magunkat dominózással, de a kicsiknek is könnyen készíthetünk készségfejlesztő játékot só-liszt gyurmából. Itt a tuti recept.

Recept

A hozzávalókat űrtartalom szerint mérjük, és ehhez megfelelően kalibrált mérőedényt használjunk.

  • 3 dl só
  • 4,5 dl liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 25 ml étolaj
  • 15 ml glicerin
Csináld magad: dominó fillérekből

Egy tálba szórjuk a lisztet, elkeverjük sóval, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a vizet, végül az olajat és a glicerint. Az anyagokat alaposan gyúrjuk össze a konyhapulton vagy gyúródeszkán. Ezt követően a tésztát tegyük vissza a keverőtálba, fedjük le konyharuhával, majd fél órán át hagyjuk pihenni. Ha jól összedolgoztuk, akkor a pihentetést követően a massza rugalmas lesz. A maradék gyurma műanyag fedeles edényben két napig tárolható hűtőszekrényben, ezután már nem használható fel.

Jó tanácsok
– A mennyiségek kimérésénél a lisztet lazítsuk fel és a sóban lévő esetleges darabokat törjük szét.
– A csökkentett nátriumtartalmú sóval jobb tésztaminőséget érünk el.
– Ha a pihentetett massza túl lágy, a formázás során adagoljunk hozzá még lisztet. Az utólag hozzáadott lisztet szórjuk a tésztadarabra, és jól gyúrjuk bele.
– Ha a pihentetett massza túl száraz, akkor nedves kézzel gyúrjuk át a tésztát még egyszer, illetve többször, ha szükséges.
– Ügyeljünk, nehogy vízcseppek kerüljenek a munkákra, mert foltot hagynak sütés után.
– Ha száradás után valamelyik darab leesik a figuráról, átlátszóra száradó ragasztóval ragasszuk vissza a helyére.

Csináld magad: dominó fillérekből

Formázás

Mielőtt elkezdjük a kerámiák készítését, ellenőrizzük a tészta minőségét. Mindig az adott mintának megfelelő mennyiséggel dolgozzunk, a többi tésztát hagyjuk a tálban. A nem használt tésztát mindig takarjuk le, nehogy kiszáradjon. A formához szükséges tésztadarabot alaposan gyúrjuk át, hogy jól összeálljon, majd lisztezett deszkán formázzuk, nyújtsuk.

Színdominó

Hozzávalók

  • Vonalzó, kés vagy pizzavágó kés
  • Akrilfesték különféle színekben
  • Esetleg játék dominó vagy téglalap alakú építőelem sablonnak

A nagyjából 5 milliméter vastagságúra nyújtott tésztából vágjunk 2 x 4 centiméteres darabokat. Először egy 4 centi széles hosszú csíkot vágunk le, majd azt 2 centiméterenként daraboljuk fel. A tészta vágására, formázására kisebb felületeknél megfelel egy zöldséghámozó kés. A hosszú egyenes vágásoknál használjunk vonalzót, de ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk bele a tésztába. A kivágott darabokon készítsünk vonalzóval felezővonalat.

Száradás után fessük ki a dominókat a kép alapján vagy tetszés szerint. Ehhez az akrilfestéket csak nagyon kevés vízzel hígítsuk. Az ecsetet mindig egy irányba húzzuk, és minden használat után azonnal mossuk ki. A festék száradása után akril lakkspray-vel (matt vagy fényes) fújjuk le a kerámiát, majd hagyjuk legalább 1 napig száradni.
A lakkozás tartóssá és egyenletessé teszi a kerámiát. A lakkozott felületeket nedves ruhával tisztíthatjuk.

Csináld magad: dominó fillérekből

Formák és színek játéka

   
Hozzávalók

  • 3 db hurkapálca
  • Szívószál
  • Akrilfesték (vagy ujjfesték) különféle színben
  • Kiszúróformák

A tésztát jól gyúrjuk össze és egy téglalap alakúra nyújtott darabból széles, vékony pengéjű késsel kivágjuk az alapot. Három egyenlő távolságban szúrjuk bele azonnal a hurkapálcákat. Az általunk kiválasztott formák mindegyikéből öt darabot készítsünk. A közepüknél szívószállal lyukasszuk át őket. Azért szívószállal, mert annak az átmérője éppen egy kicsivel nagyobb a hurkapálcáénál, így később a formák kényelmesen fel-le mozgathatók a hurkapálcán. A szívószál másik előnye, hogy benne marad a felesleges tészta, míg a hurkapálcával formázott lyuknál a tészta a hátoldalon torlódik fel.

A hurkapálcákat az alapban hagyva, a kivágott formákat pedig külön szárítjuk. Az alapot ne fessük ki, vagy csak natúr színűre, hogy a formák színe jól érvényesüljön.

Játékváltozatok
a) Alakzatfelismerés: a gyerek az azonos formákat húzza a hurkapálcára.
b) Színfelismerés: a gyerek színek szerint húzza a hurkapálcára a formákat.
c) Logikai játék: rakjunk ki az asztalra ismétlődő sormintát, ezt egy idő után a gyerek folytassa.
d) Számolás: a gyerek a kért számú formát húzza a hurkapálcára.

Sütés

A sütéshez nem szükséges sütőpapír, elég a tepsit kissé beolajozni. A mi esetünkben a sütés nem más, mint szárítás. A formák a szárítás során egy kissé megnövekednek. A száradási idő hossza a kerámia méretétől függ. A száradás akkor tökéletes, ha a kerámia könnyen elválik a tepsitől, és nem nyomódik be. A sütést minden esetben előmelegítés nélkül 70-80 fokon kezdjük nyitott sütőajtóval.

Egy óra elteltével becsukhatjuk a sütőajtót, és fokozatosan növelhetjük a hőmérsékletet 100-120 fokra. Ha sütés közben a tészta felhólyagosodik, azonnal vegyük ki és hagyjuk kihűlni. Később kis hőmérsékleten, nyitott sütőajtóval folytassuk a szárítást. Ha barnítani szeretnénk a figurát, akkor a már megszárított kerámiát szárítsuk tovább 200-240 fokon. Ha sötétbarna színt szeretnénk elérni, akkor sütés előtt kenjük át vizes ecsettel a kerámiát.

Cikkünkben a Cser kiadó gondozásában megjelent Só-liszt gyurmaCsináld magad: dominó fillérekből című könyvből közöltünk részleteket.

A só-liszt gyurma annak köszönheti töretlen népszerűségét, hogy egyrészt könnyen, a háztartásban megtalálható alapanyagokból elkészíthető, másrészt a belőle készíthető figuráknak csak a fantázia szab határt. A kötetet kiemelten ajánljuk óvodáknak és kisgyermekes szülőknek, mert a gyurmázás kiváló első kézügyességet fejlesztő foglalkozásnak. Fejleszti a gyerekek fantáziáját, és az alkotás öröme felébreszti bennük a kíváncsiságot más kézművességek iránt.

A kötetben úgy válogattuk össze a figurákat, hogy jól látható legyen, ez a technika nem korhoz kötött: kicsik és nagyok egyaránt művelhetik. Só-liszt gyurmából készülhetnek dísz- és ajándéktárgyak is, ünnepekre vagy családi eseményekre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top